Маслинките го штитат срцето

Сподели со своите пријатели

Маслинките се богати со витамини, минерали и органски компоненти кои вклучуваат железо, витамин Е, влакна, олеична киселина, феноли и различни антиоксиданси.

Loading...

Тие помагаат во надминување на болести со срцето, оваа болест е најчестата и најсмртоносната состојба во светот, па затоа луѓето многу се грижат околу зачувувањето на здравјето на срцето против сите фактори кои можат да предизвикаат: артеросклероза, срцев напад, кардиоваскуларни болести и срцеви болести.
Фенолите како hydroxytyrosol оневозможуваат создавање на тромбови и зачепување на протокот на крв.

Лутеинот кој е составна компонента на маслинките помага да се уништат слободните радикали во телото, штити од појава на рак на дебелото црево, жолчката, желудникот и простатата.

Маслиновото масло, пак помага во работењето на жолчката, што овозможува нормално варење на храната и апсорпција на хранливите материи.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *