МАРС НЕКОГАШ БИЛ КАКО ЗЕМЈАТА: Научниците откриле дека некогаш имало езера и океани

Сподели со своите пријатели

Д-р Беки Мековел Ранч, научник од Американската вселенска агенција (НАСА), тврди дека планетата Марс порано била многу „влажна и потопла“.

Loading...

Таа објасни и зошто мисли така.

Научникот на НАСА го започнува видеото со зборовите:

„Кога за прв пат се формирал Сончевиот систем пред повеќе од четири милијарди години, Марс и Земјата настанале од истите нешта, па изгледале многу слично“.

„Додека денес, кога и да погледнеме на Марс, гледаме многу сува планета во споредба со Земјата, планета богата со вода, но гледаме и докази за езера и потоци што некогаш постоеле на него. Можеби дури имало и плиток северен океан”.

Сепак, вели таа, Марс и Земјата еволуирале поинаку и сега имаме две забележително различни планети.

Видеата направени од НАСА содржат скици кои ни покажуваат како би можела да изгледа водата на Марс во однос на денешниот сув терен, пренесува Сан.

 

Loading...

 

Сличностите помеѓу овие две планети се важни за научниците бидејќи би можеле да им помогнат да бараат знаци на антички живот на Марс.

Д-р Мекоел Ренч продолжува:

„Како што Земјата напредувала со движењето на тектонските плочи и развојот на животот, геолошката активност на Марс стивнала, таа ја загубила водата и станала сушна планета. Тоа е дел од причините зошто е толку фасцинантно да се проучува Марс и ни помага подобро разберете го минатото и иднината на таа планета, како и разбирање на Земјата и планетарната еволуција, како во нашиот сончев систем, така и пошироко“.

Така НАСА заклучува дека Марс некогаш личел на Земјата, но тоа веројатно било пред милијарди години.

Некои површини сѐ уште постојат на површината на Марс, но денес во форма на мраз.

Исто така, се чини дека има повеќе вода под површината и научниците продолжуваат да го истражуваат ова.

Loading...