Мамурлакот може да се излечи со ПИВО, подобро отколку со лекови

Сподели со своите пријатели

Мамурлакот знае да биде прилично непријатен. Главоболка или проблеми со стомакот, се главно решаваат со замње лекови против болки.

Loading...

Најновото истражување покажува дека две кригли пиво можат да ја ублажат болката поефикасно од лекарствата против болки. Алкохолот во крвта го подига прагот на болка и така се намалува интензитетот на истата.

 

 

Трикови кои ќе ви помогнат да ја победите главоболката

Меѓутоа се уште не е објаснето дали алкохолот го намалува чувството ан болка затоа што влијае на рецепторите во мозокот или само затоа што ја намалува анксиозноста, па се чини дека интензитетот на болката е намален.

Др. Тревор Томпсон од Гринич Универзитетот во Лондон изјавил дека дејството на алкохолот може да се спореди со кодеин (опијат кој се користи во медицината како аналгетик) и дека ефектот е помоќен од оној на парацетамолот.

Loading...

Моментално нема лекови без несакани ефекти а алкохолот може да допринесе за намалување на болакта, но тоа не значи дека константна болка треба да лекувате со алкохол. Лошата страна на студијата е што ова може да биде и потенцијална злоупотреба на алкохолот.

 

 

МЕДОТ КАКО ЛЕК: Една лажица против мамурлак, стрес, а лечи и повреди

Експертите препорачуваат не повеќе од шест кригли пиво или едно шише вино неделно, за да не направите нов проблем и тоа на подолга стаза.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *