Малку познати факти: Зошто Наполеон организирал експедиција во Русија?

Сподели со своите пријатели

Во 1812 година, Наполеон Бонапарта мобилизирал огромни сили да се обидат да се справат со важен противник: Русија. Многу други европски нации учествувале во кампањата. Ајде да се запознаеме со историјата на ова патување. Да ги запознаеме броевите на обете страни и текот на целата кампања, од моментот кога трупите на Наполеон влегле во Русија до неговото враќање во Париз, анализирајќи ги клучните моменти на походот.

Loading...

 

 

Силите на двете страни во пресрет на војната

За време на војната со Русија во 1812 година, Наполеон организирал навистина голема војска. Имал скоро 600 илјади војници, што било преведено во 12 корпуси. Армијата била опремена со 150.000 коњи и 583 трчања. Армијата на Наполеон била вистински национален конгломерат: освен само 155.000 Французи и 100.000. Учествувале Полјаците, Шпанците, Италијанците, Хрватите, Виртемберанси, Португалците, Австријците, Саксонците, Прусите, Баварците, Вестфалијанците, Хесеи и Наполитанците.

Прашањето за мултинационалната природа на војската е нејзината главна слабост уште од самиот почеток. Не верувајќи целосно во ниту една нација, освен во Французите и Полјаците, Наполеон направил разни поделби. Ова честопати бил извор на спорови во рамките на овие единици и претставувало значителни потешкотии во ефективното командување со нив. Самите команданти оставиле многу желби: Наполеон ги сметал членовите на семејството за најважни: посинокот на Хиероним и Јуџин.

Во првата линија на руската одбрана имало 230.000. војници, поделени во 3 армии. Првата западна армија била командувана од Баркли де Толи и била распоредена од долниот Немунас до Гродно. Втората западна армија под команда на Баграција броела 60 000. луѓе и се наоѓал помеѓу реките Немунас и Буг. За возврат, под команда на Тормасов, имало 40.000 војници за набљудување. Сместено западно од Пинк, требало да го брани влезот во Волхинија. Имало и Дунавска армија на адмиралот Чикаго, сместена појужно, во Украина, на границата со Турција.

Loading...

 

 

Почетната фаза на кампањата, стратегијата на операциите и неуспешните обиди за разбивање на руската армија

Дури и пред почетокот на маршот кон Русија, Наполеон се надевал дека стратегијата на Аустерлиц повторно ќе се покаже ефикасна. Тој сакал да ги охрабри Русите да ја нападнат Варшава, оставајќи малку сила таму. Ако планот бил успешен, тој ќе спроведел страничен маневар од страна на Вилнус што ќе му овозможило да ја разбие руската армија. Неговиот противник, сепак, не дозволил да биде заробен. Во ситуација кога Големата армија била помала по број, офанзивните акции се сметале за премногу опасни и било решено да се повлече длабоко во земјата. Значи, Наполеон морал да ја следи руската армија.

Оваа кампања започнала на 24 јуни по преминувањето на Нимен. Следната дестинација била Вилнус и Каунас. Армијата на Наполеон практично не се соочувала со организиран отпор, затоа што руските војски, предводени од Де Толи и Багратион, се повлекувале сè повеќе и повеќе. Вториот сакал да избегне да биде со него. Единиците командувани од Хиеронимус и принцот Јосиф Понијатовски требало да ја соборат војската на Баграција, но тие се движеле премногу бавно. Наполеон наредил значително да се забрза нивното движење, сепак, армијата на Џером продолжила да се движи премногу бавно и резултатот бил ист: Багратион успеал да се повлече безбедно преку Березина. Како резултат на овие настани, писмото на Наполеон до Jerером бил екстремно остар во неговиот тон,

Обидите да се уништи армијата на Багратион биле неуспешни. Во оваа ситуација, Наполеон решил да се обиде да ја победи армијата на Баркли де Толи. Тој најпрво сакал да го нападне логорот Дриса со преминување на реката Даугава, а потоа кога Де Толи се повлекол отишол прво во Камиен, а потоа во Витебск, со надеж дека повторно ќе ги однесе руските трупи таму. Во клучен момент на 25 јули, еден од руските корпуси чувал дел од француската армија на дневна основа, вклучително и корпусот командуван од Евгениус, во близина на Островно. Во меѓувреме, Баркли де Толи успеал да се повлече од Витебск, поништувајќи ја шансата на Наполеон да уништи една од западните војски на Русија. И двете војски потоа се приклучиле на Смоленск, а Наполеон, осмелувајќи се подлабоко во Русија, бил принуден да остави се повеќе војници зад себе, со цел да обезбеди линии за комуникација и снабдување.

 

Loading...

 

Тежок пат до главниот град на Русија, заземање на Москва

Продолжил походот на Наполеон против Русија. По пет недели и 450 километри поход, Големата армија, или барем дел од неа, која сè уште одела длабоко во Русија, била намалена на околу 180.000. војници. Некои од војниците останале зад себе поради болест. Русите оставиле „изгорена земја“ или им ги одзеле залихите. Големата армија не можела да смета на ефикасно снабдување со храна, дури и за коњи, што влијаело на бројот на коњаници. За цело време, францускиот командант сметал на давање општа битка на Русите, која ќе донесе одлука за судбината на походот и ќе ја принуди Русија да преговара. Ова било од големо значење за францускиот император.

Тој се надевал дека ќе ја најде првата таква можност во близина на Смоленск, каде се воделе тешки борби од 16 до 18 август, но повторно немал голема битка, бидејќи де Толи уште еднаш се повлекол на исток. Во меѓувреме, Кутузов го заменил како командант на руската армија. Тој исто така бил против општата битка, но сè повеќе бил принуден да го стори тоа за да не се откаже од не толку далечниот капитал без борба. Така Русите се воспоставиле во близина на Можајск. На 5 септември, француската армија го окупирала рускиот поредок и во борбите загинале околу 6.000. Руси и 3.000 Французи.

Следувал денот на прекинот, а потоа на 7 септември се случила долгоочекуваната битка, при што француската армија ги нападнала руските редубати и во која двете армии претрпеле големи загуби. На 13 септември Русите решиле да го предадат главниот град без понатамошни борби, а на 14 септември француската армија влегла во Москва. Се чинело дека тоа ќе биде датумот на триумфот на Наполеон, а историјата на француското оружје била напишана пред очите на војниците. Првиот огранок во руската престолнина бил полските хусари Јан Умински. Сепак, престојот на Наполеон во Москва не требало да биде мирен.

 

Loading...

 

Повлекување од Москва, последици, значење и конечен резултат на кампањата

На 18 октомври Кутузов го нападнал францускиот претходник кај Винковци. На истиот ден, Наполеон решил да ја напушти Москва и да испрати војска, која во тоа време броела само 90.000. трупи на југ. Колоната на Наполеон ја напуштила Москва со бројни автомобили натоварени со плен, што го забавил неговиот марш. Што е уште полошо, коњите што повлекувале артилерија се користеле за да се искористат овие колички. По битката кај Малојарославајец, француската армија го сменила правецот, враќајќи се во Смоленск. Од тој момент, руската војска, следејќи го Наполеон, неколку пати ја „гризна“ неговата војска, но не се вклучила во отворена борба.

Во меѓувреме, Русија потпишала мир со Турција, а Шведска се приклучила на антинаполеонската коалиција. И двата настани значеле можност за насочување нови сили во борбата против Французите. Особено, ослободувањето на армијата на Чикаго и нејзиното враќање од југот се заканиле да ја прекинат можноста за повлекување. Уште полошо, било зима. Војниците биле неухранети, коњите умирале. Грипот се проширил. Кога армијата на Наполеон го напуштиле Смоленск на 14 ноември, таа броела само 40 000. војници. Последниот голем успех бил трансферот на Березина во Стуџианка на 26 ноември. Повеќето сили биле пренесени до 28 ноември, дури имало битка со Русите. Сепак, остатокот од Големата армија пристигнала во Вилнус неорганизирано и на 5 декември, Наполеон се вратил назад кон Париз. Се проценува дека 60.000 биле убиени во текот на целата кампања. војници, сличен број починале од болест и истоштеност. Биле заробени 150 илјади. Значи, загубите беа огромни.

 

Loading...

 

Походот на Наполеон во 1812 година резултирал со еден голем психолошки ефект: пад на легендата за непобедливата војска. Може да се каже дека Големата армија на Наполеон е историја. Многу искусни трупи биле изгубени, што не можело да се обнови за кратко време, бидејќи повеќето од новата армија биле де факто регрути. Најболна во овој контекст било десеткувањето на коњаницата, што всушност престанала да биде од големо значење. Тоа било важно од гледна точка на борбата и можноста за ефективно извидување. Значителна количина опрема, претежно топови, останале во Русија. И, конечно, најважниот политички елемент: губење на сојузници, како што е Прусија, кои започнале да се приклучуваат кон анти-француската коалиција.

 


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *