10.09.2019 11:23

Маларијата може да се искорени до 2050 година

Facebook Twitter Google+

Здравствените експерти веруваат дека маларијата може да се искорени до 2050 година.

Тие велат дека Светската здравствена организација (СЗО) не треба да бега од оваа „цел од епски размери“.

loading...

Во еден обемен извештај, кој е во спротивност со наодите од минатомесечниот извештај на Светската здравствена организација (СЗО) за маларија, 41 експерти велат дека маларијата, една од најстарите и најсмртоносните заболувања во светот, може да се искорени во 2050 година.

Сепак, за да се исполни оваа цел на владата, научниците за јавно здравје и лидерите треба да вложат повеќе пари и иновации во борбата против болеста, се вели во извештајот.

“Предолго, искоренувањето на маларијата е далечен сон. Сега имаме докази дека може и треба да се искорени до 2050 година. Мора да се соочиме со амбициозни цели и да бидеме посветени на силна акција за да ги исполниме”, рекол Ричард Фекам, директор на „Global Health Group“ од Универзитетот во Сан Франциско и еден од лидерите во анализа на маларија нарачана од стручното списание Лансет.

Оваа анализа беше објавена неколку недели откако СЗО го објави својот извештај за маларија и заклучи дека болеста не може да се искорени наскоро и дека поставувањето нереални цели со непознати трошоци и исходи може да доведе само до фрустрација и контракција.

Во 2017 година скоро 219 милиони луѓе биле заразени со маларија. Загинаа скоро 435.000 луѓе, повеќето од нив бебиња и деца од најсиромашните делови на Африка.

За да се искорени маларијата до 2050 година, авторите на овој извештај предлагаат три начини на кои може да се забрза маларијата.

Тие велат дека мрежите за комарци, лекови и инсектициди треба да се користат попаметно, и дека треба да се развијат нови агенси, како што се вакцините.

Покрај тоа, тие велат дека владите треба да ги зголемат инвестициите за скоро 2 милијарди американски долари годишно за да го забрзаат напредокот во борбата против болеста.

loading...

© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments