Мајмуни и соколи ја обезбедуваат воената парада во Кина

Сподели со своите пријатели

За да ја намалат можноста од влетување птици во моторите од авионите кои ќе учествуваат во парадата, восјката ќе користи соколи да ги растера птиците од небото, а тим од тренирани мајмуни од типот макаки ќе се погрижат да ги отргнат гнездата од дрвата во близина на пистата.

Loading...
  • Купивме два мамуни минатиот април во провинцијата Хенан. По едномесечна обука, макаките усовршија вештина за растерување причји гнезда – вели претседателот на воздухопловните служби Ванд Мингџи.

Уште три мајмуни подоцна се додадени во тимот кој сега може да уништи 60 гнезда на ден во замена за награда.

Military band sing and salute at the Tiananmen Square at the beginning of the military parade marking the 70th anniversary of the end of World War Two, in Beijing, China, September 3, 2015. REUTERS/Damir Sagolj      TPX IMAGES OF THE DAY

Во текот на парадата, аеродромите во Пекинг ќе бидат затворени на три часа и ќе биде забрането летење на змаеви, балони или галеби.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.