Мајкрософт се откажа од него, но тој сѐ уште се наоѓа на над 100 милиони компјутери

Сподели со своите пријатели

„Мајкрософт“ ја прекина поддршката за оперативниот систем „ Windows 7“ на почетокот на минатата година, завршувајќи ја десетгодишната серија.

Loading...

Наместо да замине во историјата, и по некое време целосно да заборави на тоа, овој оперативен систем продолжува да живее на сто милиони компјутери, ако не и повеќе!

Извонредни податоци или чудни во зависност од перспективата што ја гледате, Windows 7 забележа раст во декември, откриваат податоците на NetMarketShare.

Од 18,78 проценти корисници во ноември, овој оперативен систем имаше 19,71% корисници во последниот месец! Што значи дека секој петти корисник на оперативниот систем на сите компјутери користи Windows 7, кој веќе нема поддршка од Microsoft.

 

 

 

Loading...

Сепак, треба да се напомене дека многу компании можат да плаќаат за „продолжена поддршка“ до јануари 2023 година, а „Мајкрософт“ оваа акција ја нарекува „крајна опција“.

За жал, податоците на NetMarketShare не прават разлика помеѓу деловните и домашните потрошувачи во однос на вкупниот удел на пазарот, така што не е можно да се знае разликата.

Нема сомнение дека мнозинството корисници на Windows 7 се корпоративни корисници.

Причините за такво нешто се дека ажурирањето во нови верзии сигурно би чинело многу повеќе, или тие се навикнати на постари програми.

Што се однесува до светот на игри на среќа, разликата помеѓу Windows 7 и Windows 10 е огромна.

Само 3,74% од корисниците имаат една седумка, додека 91,84% од гејмерите играат над десетка, што значи дека девет од десет играчи користат Windows 10, откриваат податоците на платформата Steam!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *