Мајкрософт отстранува важна функција од Windows

Сподели со своите пријатели

Ако сè уште го користите дигиталниот асистент на Microsoft Cortana како апликација за Windows, има лоши вести.

Loading...

Мајкрософт објави дека поддршката за апликацијата ќе заврши некаде пред крајот на 2023 година.

Крајот на апликацијата Windows Cortana беше откриен преку белешка за поддршка на веб-страницата на Microsoft.

Страницата не понуди точен датум во 2023 година кога ќе заврши поддршката за апликацијата.

Се сугерира дека Cortana ќе продолжи да биде дигитален асистент за Outlook на мобилни апликации.

Ќе биде достапен и во Microsoft Teams на телефони, на екранот и во просториите на Teams.

Страницата за поддршка прилично јасно покажува дека Microsoft се оддалечува од дигиталните асистенти како Cortana во корист на асистентите за вештачка интелигенција како Bing Chat, Microsoft 365 Copilot и неодамна објавениот Windows Copilot.

Исто така, ја споменува карактеристиката на интегриран гласовен пристап во системот Windows 11 како алтернатива на Cortana.

Loading...

Мајкрософт првпат го објави дигиталниот асистент Cortana во 2014 година како начин да се натпреварува со виртуелниот асистент на Apple за iOS, Siri.

Сепак, Cortana никогаш не полета, а во 2021 година поддршката за апликациите за iOS и Android беше откажана.

Бидејќи Мајкрософт сега ги фрла сите карти на вештачката интелигенција, дури и неговиот извршен директор Сатја Надела во март призна дека виртуелните асистенти како Кортана се ќорсокак.

Тој во интервју за Фајненшл Тајмс изјави: „Сите беа глупави како карпа“.

За Кортана, тој додаде: „Имавме производ што требаше да биде нов интерфејс за многу апликации што не функционираа“.

Надела и остатокот од Мајкрософт јасно веруваат дека асистентите со вештачка интелигенција, како што се Bing Chat и неговите Copilot услуги, ќе ги извршуваат работите што Cortana требаше да ги направи.

Дали тоа предвидување ќе биде точно, времето ќе покаже.