Мајкрософт отпушта 10.000 вработени

Сподели со своите пријатели

Гласините за масовни отпуштања во Мајкрософт беа вистинити.

Loading...

Во јавно објавен документ од извршниот директор Сатја Надела, компанијата планира да укине 10.000 работни места во текот на третиот квартал, кој завршува во март.

Овој потег има за цел да ја „усогласи структурата на трошоците“ со побарувачката и приходите, односно да ги намали трошоците додека продажбата слабее.

Клиентите ги зголемија своите дигитални трошоци за време на пандемијата, но сега тоа трошење се намалува.

Голем број земји се во средина на рецесија или ја очекуваат, рече Надела.

Мајкрософт ќе продолжи да вработува во „клучните стратешки области“, рече Надела.

Мајкрософт ќе потроши 1,2 милијарди долари на трошоци за отпремнина, консолидација на закуп на градби и неодредени промени во својата хардверска постава како резултат на реструктуирањето.

Надела забележува дека американскиот персонал ќе добие „надпросечни“ пакети за отпремнина, како и шест месеци континуирано здравствено осигурување и награди за акции.

Loading...

Ова е втор најголем круг отпуштања во историјата на Мајкрософт. Во 2014 година компанијата отпушти 18.000 работници.

Мајкрософт вработи многу луѓе за време на пандемијата и вработи околу 40.000 работници во фискалната 2022 година.

Некои од нив дојдоа со аквизиции на други компании, како што се Nuance и Xandr.

Бројот на вработени во Мајкрософт е сè уште поголем отколку што беше пред почетокот на пандемијата, но ова претставува голема промена во компанијата.

Мајкрософт не е единствената компанија што отпушта работници. Минатата есен Мета отпушти повеќе од 11.000 вработени.

Амазон ќе отпушти и над 18.000 вработени.

Salesforce неодамна отпушти 10 отсто од своите вработени.

Технолошката индустрија се бори со тешката економска реалност, а Мајкрософт не е имун на тие проблеми.

Loading...