МАГИЈА ВО МОРЕТО: Кој не би сакал да се прошета по оваа плажа? (видео)

Сподели со своите пријатели

На плажите во Австралија, Тајланд, Виетнам, Порторико и Јамајка морето и океаните знаат да приредат вистинки ноќен спектакл.

Светлосни бранови кои го заплискуваат брегот многумина го споредуваат со ѕвездите во морето или мноштво сини сијалици. За таа појава се виновни фитопланктоните кои го активираат судирањето на брановите или човечкиот контакт, како што е на пример шетањето по плажата.

Биолуминација, односно стварање светлина со помош на молекули од сопственото тело, карактеристична е за суштествата од морските длабочини. Со оглед дека никој не може да им вклучи светло, самите развиле таква способност за да може да се снаоѓаат и нурнат во морската длабочина.

Биолуминацијата е резултат на хемиската рекација ов која молекулот луциферин реагира со кислород при што се ослободува светлина, а брзината на рекацијата врарира во зависност од ензимот. Понекогаш прекрасните светла во морето може да бидат знак на валканост, затоа што настануваат со хемиска реакција во загадени услови.

Но, тоа не е случај со Младиви, каде сината боја секогаш повторно ги воодушевува посетителите кои создаваат глетки за паметење.

Експертите зкалучиле дека тука за „ноќната претства“ не се виновни биолуминисцентните фитопланктони, туку ракчиња помали од милиметар. За разлика од фитоплантоните кои светат на по некоја секунда, малите ракчиња работат и повеќе од минутка.

Се смета дека неонското светло настанува како резултат на љубовната игра односно додворувањето. Тие се моткаат околу сите 26 атоли кои ја сочинуваат Република Малдиви, па нема тачна патека каде треба да го барате флуоресцентното море, туку да одите на ноќно капење и да се надевате дека ќе ви се посреќи.

https://youtu.be/oA36Jrzppdw

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.