МАГИЧНО: Кружна населба во која може да се живее само 6 месеци годишно (ФОТО+ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Иако изгледа како снимка од филм од научна фантастика, навистина има необична населба во предградието на Копенхаген, наречена Брондби Гарден Сити, каде што куќите се организирани во совршени кругови и опкружени со бујно зеленило.

Loading...

Фотографот Хенри До го забележал прекрасното архитектонско решение, а снимките од воздухот покажуваат колку сè изгледа неверојатно.

 

 

– За време на посетата на Копенхаген, Данска, наидов на нешто што изгледа како вонземјанска цивилизација. На мое изненадување, ова е само мал дел од она што се нарекува „колонија на градини“, градинарски простор што данските граѓани можат да го изнајмат за да растат растенија. во градот. Јасно е дека просторот е исклучително ограничен, така што ова е совршен начин да имате сопствена градина и да се вратите во природата“, вели До.

Патем, населбата е дизајнирана од пејзажниот архитект Ерик Мигинд во 1964 година, и додека ја охрабрувал социјалната интеракција, тој организирал сè во кругови.

Инспириран е од скандинавските села од 18 век.

Loading...

 

 

Градската градина се состои од 26 кружни градини, а внатре во секоја има околу 16 приватни парцели во форма на триаголник. Вкупно 284 куќи обезбедуваат тивко место за бегство од градскиот шум и загадувањето.

Централниот дел на кружната градина служи како паркинг и место за собирање на жителите.

„Додека возите, Брондби изгледа како и секоја друга населба на планетата. Дури кога го зедов дронот и го подигнав во воздухот, мојата перспектива се смени. Погледот на ова место од воздухот беше зачудувачки”, рече фотографот .

 

Loading...

 

Според Daily Mail, вообичаената месечна кирија е околу 150 долари, но на станарите им е дозволено да живеат таму шест месеци годишно, од април до октомври или за време на викендите во текот на годината, за да можат да се грижат за своите градини .

Жителите на Брондби се луѓе кои всушност живеат во градот, но за време на потоплите месеци тие можат да дојдат тука да се посветат на одлгедување растенија.

Постојат дури и правила и закони што го оневозможуваат животот во Брондби цела година, така што куќите не се големи, туку служат главно за складирање на неопходни работи за градинарство и слични активности на отворено или едноставно место каде што можете да пиете чај со пријателите, пренесува порталот Awesomeinventions.com.

 

 

Исто така, се изнајмуваат градини, но куќите се во сопственост, а друг услов за регистрација е вашиот постојан престој да биде во радиус од 20 километри од Брондби.

Loading...

Куќите се опремени со фекална канализација, имаат вода и електрична енергија, а на станарите им е дозволено да ги опремат самостојно и со некои дополнителни работи, како што се соларни панели, на пример.

 

 

„Замислете ја вашата обична мала локална заедница, каде што секој се знае со секого, може да се видите преку оградата, можеби да споделите пиво или да пиете кафе заедно. Споредете го тоа со живеење во зграда каде што едвај познавате некого и немате апсолутно никаква причина да комуницирате со нив, освен ако „Не се жалите на соседите заради бучавата“, рече Лени Медсен, чии родители поседуваат една од овие куќи во Брондби.

 

Loading...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *