Мачките можат да произведат околу 100 различни звуци

Сподели со своите пријатели

За разлика од кучињата, мачките можат да произведат околу 100 различни звуци.

Тие користат различни методи на комуникација, вклучувајќи движење, шумови и други сигнали.

Loading...

Најчестите звуци што ги користат мачките се мјаукање, предење, чврчорење, завивање, врескање, рчењето итн.

Додека возрасните мачки мјаукаат, тие бараат нешто од нас – без разлика дали станува збор за храна, внимание, да ја пуштите да влезе или да ја напушти куќата итн., пишува petmagazine.

 

 

Најубавиот звук е секако кога ќе слушнеме како мачката преде. Предењето е мек, а истовремено и длабок звук што миленичето го произведува кога е расположено.

Врисокот е гласно стенкање што означува непријатност или грижа.

Овој звук е претежно придружен со шушкање и најчесто е знак на страв.

Loading...

За разлика од големите мачки, ржењето на домашните мачки има повисок тоналитет и може да заврши со завивање.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *