МААЕ ѝ дозволи на Јапонија да испушта контаминирана вода од Фукушима во океанот

Сподели со своите пријатели

Јапонија доби одобрение од Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) во вторникот за планот за ослободување на прочистената радиоактивна вода од нуклеарната катастрофа во Фукушима во океанот, и покрај силното противење од Пекинг и локалните организации.

Loading...

По двегодишна проценка, агенцијата на Обединетите нации заклучи дека планот на Јапонија е во согласност со меѓународните безбедносни стандарди и дека ќе има „незначително радиолошко влијание врз луѓето и животната средина“, пренесува Хина.

„Ова е посебна ноќ“, му рече шефот на МААЕ Рафаел Гроси на јапонскиот премиер Фумио Кишида пред да му го предаде конечниот извештај.

Јапонија сè уште не прецизираше датум кога ќе започне со испуштање на загадената вода, која ќе трае меѓу 30 и 40 години.

Токио сè уште чека одобрение од нуклеарното регулаторно тело на земјата, кое најверојатно ќе го добие веќе оваа недела.

Локалните јапонски риболовни здруженија се спротивставија на планот на владата, кој треба да се појави во 2021 година, велејќи дека ќе ја поништи работата за враќање на довербата во нивните производи, откако неколку земји го забранија увозот на јапонска риба по катастрофата во Фукушима во 2011 година.

Соседните земји, исто така, се спротивставија на планот на Јапонија, наведувајќи ја загриженоста за морската средина и јавното здравје.

Токио тврди дека процесот е безбеден

Најголем критичар беше Пекинг.

Loading...

Кина, преку својата амбасада во Јапонија, во вторникот рече дека извештајот на МААЕ не треба да биде „премин“ за испуштање вода и повика на суспензија на планот.

„Јапонија ќе продолжи да им дава објаснувања на своите жители и меѓународната заедница на чесен начин, врз основа на научни докази и високо ниво на транспарентност“, рече Кишида за време на средбата со Гроси.

Јапонија тврди дека процесот е безбеден и дека прочистил доволно вода за да наполни 500 олимписки базени.

Водата беше искористена за ладење на нуклеарната централа откако беше оштетена од земјотрес и цунами во 2011 година.

Водата беше филтрирана за да се отстрани најрадиоактивен материјал освен тритиумот, изотоп на водород кој тешко се одвојува од водата.

Пречистената вода ќе биде разредена до нивоа во согласност со меѓународно прифатените нивоа на тој изотоп пред да биде пуштена во Тихиот Океан.