Луѓето пушеле канабис уште пред 2.500 години

Сподели со своите пријатели

Во кинеските гробници на планинскиот венец Памир откриени се најраните познати докази за употребата на канабисот.

Истражувањата на кигенските археолози наговестуваат можност дека канабисот се пушел пред најмалку 2.500 години, додека неговата употреба се доведува во врска со верски и ритуални активности, јавува ВВС.

Loading...

Татко одгледувал канабис во детската соба, го „пријавила“ ќерка му

Експертите утврдиле дека во прашање бил канабис со високо ниво ТХЦ, од што може да се заклучи дека луѓето во тоа време добро ги знаеле ефектите.

Билките на канабис се одгледувале во Источна Азија поради масло од семките и влакната уште од 4.000 години пред новата ера. Видовите кои тогаш биле одлгедувани во тоа време биле скоро диви и имале ниско ниво на ТХЦ и други психоактивни состојки.

Оваа болест ја има скоро секоја 10та жена, а решението би можел да биде канабисот

Научниците се убедени дека древните луѓе ставале листови канабис и врели камења во оган, а потоа го дишеле чадот кој излегувал.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *