Луѓето кои зборуваат два јазика имаат помала веројатност да развијат деменција

Сподели со своите пријатели

Научниците во Индија открија повеќе докази дека луѓето кои зборуваат два јазика имаат помала веројатност да развијат деменција во споредба со луѓето кои се ограничени на еден јазик.

Loading...

„Преваленцијата на деменција беше поголема кај еднојазичните (4,9 проценти) од двојазичните (0,4 проценти)“, велат научниците од Националниот институт за ментално здравје и невронаука, чија работа е објавена во списанието Алцхајмерова болест и деменција.

Претходните истражувања сугерираа дека да се биде полиглот може да значи помала веројатност за когнитивно опаѓање подоцна во животот, но на претходното откритие му недостигаат „многу докази од студиите засновани на заедницата“, рече тимот на научници во нивниот труд.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Што да јадете за рамен стомак и добро расположение?

Тие се обидоа да ја пополнат таа празнина со одење од врата до врата во Бангалор, град во јужна Индија познат како центар на информатичката технологија на земјата, каде што открија дека преваленцата на благо когнитивно оштетување „е исто така повисока кај еднојазичните (8,5 проценти) отколку двојазични (5,3 проценти)“.

Во 2023 година, тим со седиште во Германија објави труд во списанието Neurobiology of Aging, во кое напишаа дека двојазичноста во раниот живот значи намален ризик од деменција во подоцнежниот живот.

Во 2014 година, научниците од Универзитетот во Единбург сугерираа дека зборувањето повеќе од еден јазик може да има „заштитен ефект“ врз мозокот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Неколку идеи за брз и здрав појадок! Уживајте!

Сепак, не е само способноста да се зборува јазик што може да помогне против деменција, според друг неодамнешен труд.

Можеби постои врска помеѓу дијабетесот и веројатноста за развој на деменција, според истражувањето презентирано на годишниот состанок на Американското здружение за биохемија и молекуларна биологија од 23 до 26 март.

Loading...

Истражувањето на Универзитетот во Калифорнија, објавено на почетокот на 2024 година, сепак, сугерира дека добриот сон на млада возраст го намалува ризикот од деменција.

Во средината на 2023 година, тим од Швајцарија откри дека постарите мозоци имаат корист од слушањето музика, додека во исто време, истражувањето на лекарите од Универзитетот во Њујорк покажа дека умерената употреба на интернет кај постарите лица може да помогне во борбата против когнитивниот пад.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Остатоци од храна штетни по здравјето: Што да се подгрева, а што не?

Губењето на слухот и видот се одделно поврзани со поголема веројатност за развој на деменција.