Луѓето кои поседуваат половина од парите во светот

Сподели со своите пријатели

Истражувањето на „Оксфам“ откри шокантни податоци, односно дека 62 најбогати личности во светот имаат пари како и половината од светската популација(3,7 милијарди луѓе) заедно.

На оваа листа се наоѓаат следните луѓе:

 1. Бил Гејтс -76,6 милијарди долари

 2. Амансио Ортега – 67,1 милијарди долари

 3. Ворен Бафет 59,9 милијарди долари

 4. Џеф Безос – 50,4 милијарди долари

 5. Карлос Слим 48,7 милијарди долари

 6. Лери Елисон – 43 милијарди долари

 7. Марк Зукенберг – 41,6 милијарди долари

 8. Чарлс Кох – 39,7 милијарди долари

 9. Дејвид Кох – 39,7 милијарди долари

 10. Лилијана Бетенкорт – 36,5 милијарди долари

 11. Мајкл Млумберг – 36 милијарди долари

 12. Лари Пејџ – 35,8 милијарди долари

 13. Сергеј Брин 35,2 милијарди долари

 14. Бернар Арно – 32, милијарди долари

 15. Џим Волтон – 32,5 милијарди долари

 16. Елис Волтон 30,9 милијарди долари

 17. Сем Робсон Волтон – 30,5 милијарди долари

 18. Кристи Волтон – 29,6 милијарди долари

 19. Ли Ка-Шинг – 28,6 милијарди долари

 20. Ванг Џијанлин – 26,4 милијарди долари

 21. Фил најт – 24,9 милијарди долари

 22. Џорџ Сорос – 24,5 милијарди долари

 23. Хорхе Пауло Леман – 23,8 милијарди долари

 24. Стив Балмер – 23,9 милијарди долари

 25. Џорџ Шефлер – 23,2 милијарди долари

 26. Форест Марс Џуниор – 23 милијарди долари

 27. Жаклин Марс – 23 милијарди долари

 28. Дејвид – Томсон – 22,8 милијарди долари

 29. Шелдон Аделсон – 22,5 милијарди долари

 30. Мукеш Амбани – 22,3 милијарди долари

 31. Ли Шау Ки – 22,2 милијарди долари

 32. Мариа Фанка Фисоло – 21,8 милијарди долари

 33. Стефан Персон – 20,8 милијарди долари

Листата продолжува понатаму, а трагичноста е што милијардерите секојдневно се се побогати.

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.