Луѓето ги прават кучињата поагресивни, вели студија

Сподели со своите пријатели

Ветеринарите веќе некое време тврдат дека, спротивно на популарното верување, расата на кучето нема многу врска со нивото на агресивност.

Loading...

Сега една нова студија докажа дека односот помеѓу човекот и кучето може да го направи животното поагресивно.

Студијата беше спроведена од истражувачи од Универзитетот во Сао Паоло во Бразил, а беше објавена во списанието Applied Animal Behavior Science.

„Агресивното однесување често спаѓа во категоријата на несакани однесувања, бидејќи тие најчесто се поврзани со негативен контекст. Сепак, агресијата останува важна компонента на развојот на однесувањето на кучињата“, се вели во студијата.

Истражувачите собрале неколку раси на кучиња, вклучително и мешани раси. Имало вкупно 665.

Се покажало дека одредени физички карактеристики како што е тежината влијаат на агресивноста, но дека социјалните и еколошките фактори се подобри предвидувачи за агресија на кучињата.

„Резултатите нагласуваат нешто што го проучуваме некое време: однесувањето произлегува од интеракцијата помеѓу животното и условите во кои живее“, вели авторката на студијата Бризеида де Ресенде.

На пример, истражувачите откриле дека сопствениците кои секојдневно ги шетаат своите кучиња генерално имаат помалку проблеми со агресијата на кучињата.

Loading...

Понатаму, „потешките кучиња се помалку непослушни од полесните“.

Значајно откритие е дека „кучињата во сопственост на жени помалку лаат на странци“.

Конечно, резултатите од студијата сугерираат дека расите со кратки муцки, како што се мопс, булдози и ших-ци, се однесуваат полошо од оние со средни и долги муцки.

Студијата дава убедливи докази кои ја нарушуваат долгогодишната идеја дека расата го дефинира кучето.

Со оваа студија, прва од ваков вид во Бразил, истражувачите почнуваат да ја откриваат сложеноста на личностите на нашите омилени животни.