Локации за бегство од метежот: Овие градови се идеални за летен одмор

Сподели со своите пријатели

Американскиот „Њујорк тајмс“ во текстот „Шест места во Европа кои нудат бегство од метежот“ наведува дестинации како алтернативи на големите туристички центри, кои понекогаш ги одбиваат туристите поради автобускиот превоз, бродови и метежи, меѓу кои е и Котор предложен како алтернатива на Дубровник.

Loading...
Дубровник (Image by Ivan Ivankovic from Pixabay)

Весникот пишува дека Котор во Црна Гора треба да се посети доколку тутирстите сакаат да уживаат во убавините на градот и природата, а дека истовремено треба да ги избегнуваат неподносливите метежи.

Дубровник, како што велат, кој се наоѓа 90 километри одалечен се бори со препосетеноста, Котор од друга страна се бори да привлече винмание, а како главна негова атракција се истакнува тврдината од камен со долга низа скали.

Котор (Image by falco from Pixabay)

Наместо Прага посетете го Оломук. Тој град се наоѓа и на листата за светско културно наследство поради градбите со кои располага, но и баровите кои стануваат се повеќе популарни.

Оломук (Image by Patryk_Kuzior from Pixabay)

Loading...

Кикладскиот остров Тинос треба да се посети наместо Санторини, затоа што и покрај „најмагичното заоѓање на сонцето“, пишува Њујорк тајмс, нуди и илјадници испотени тела на преплавените улици.

Тинос (Image by Dimitris Vetsikas from Pixabay)

Тинос, освен необичните камени формации има и бели куќи направени од бел мермер по кој е познат островот, но и ателејата на вајарите.

Градовите Делфти и Хаг понудени се како алтернатива на Амстердам, а иделани се за посетители кои бараат музеи, канали, диви плажи и во кои нема метеж.

Хаг (Image by Nikodi from Pixabay)

Како алтернатива на Барселона, која секогаш е преплавена со туристи, се препорачува Валенсија.

Барселона, со 30 милиони туристи годишно е еден од европските најпосетени градови, а весникот наведува дека доста сличности со неа има и Валенсија, основана како пензионерска заедница за римските војници, поседува и добри архитектонски квартови.

Loading...
Валенсија (Image by chusa8 from Pixabay)

Како последен град во кој може да се пронајде засолниште од метежот, е италијанскиот град Лука, кој за разлика од Фиренца е на 50 километри подалеку, но нуди увид во ренесансата со многу повеќе простор за дишење.

Image by Julius Silver from Pixabay

Опишувајќи ги сите природни и архитектонски убавини на градот, весникот наведува дека и тој нуди уживање во вкусовите на Тоскана, како и дека вистинската привлечност на градот лежи во неговите секојдневни задоволства.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *