ЛЕТЊИ РАЗОЧАРЕЊА НА КУМАНОВЦИ

Сподели со своите пријатели

…А, можесмо да си правимо лагано муабет (не моабет), кој на кој крак бија или ќе иде. „ Ма, каква Паралија, село невидено, да видите Скијатос што е! “, „ Јебеш Полихроно, тој само за Срби е, ми ако зимамо кредит, боље на Тасос да идемо!“.

Дупе ти свири за варени компири на Сивири.

Loading...

Кумановска бригада сунча ноге на хит место Хургада.

За побогати, демек, само Белек.

Црна Гора и Хрватска, ако идемо да ги посетимо најмили наши ѕидари, келнери, заварувачи, а Словенија и Швајцарска искључиво ако смо повластени жене на камионџије.

Викам убаво, можесмо.

Али, ми сакамо да откриемо куде смо му толко грешиле на Бога. На онога што ни Морган Фриман још не може да дознае чив е. Можда затој што га тражи по презиме, а требало би по партије.

Еве гу топ листа на кумановски летњи разочарења:

  • Командант Вентили, или што му се посерем у уста како се вика.

Од штедилнице ТАТ к’т почнасва да се бесив битолчани због милиони пропаднати долари, држава дојде до брилијантну идеју сви преживели да ги обештети преко Лотарију на Македонију. Ми, овдека, буди не смо пиле воду тој лето, не смо ни толко наивни. Умемо да препознаемо зној због небањано од зазноено под рексону – нарочито Џамбазовога у цел шарм како се дере „ давај Натали…и повторно Битола, неверојатно!“. Аналогно, поставља се питање, дали су куќице на среќу од националну ни лотарију, тактички распоредени по наш град (како Амерички војни базе по Блиски Исток), само реципроцитет од штету нанесену сас с’прену воду у тој дуго, топло лето или па, језик прегризла, претстављав суров бенефит за чудан развој на Диво Насељску комбат видео игру?

Борис Трајковски ву се испонаша на Хиларита и бидна претседник. Максо ги праша парламентарци колко су му дужни на Куманово. И, еве, раздужено. И да не га дужимо како у виц: комшо, нема да ти ги врату паре, с’га ти не спи од муку. Остануе да видимо кој ќе ги лапне премије и џипови од грепке како скроман надомест од непроцењиву штету на ратни конфликти у наше напатено подручје.

Loading...

***Утеха на разочарење број 1: извесни Epstein, бивши ЦИА агент раскринкан дека на Бахами имаја приватно острово за баханалије, меѓу кои најодвратни биле изживувања врз малолетници у име на моќници. По авионски карте, топрв ќе се дознава настраност на светски лидери. Према тој, уши да му изедете на Заевога. Личи на нормалнога човека, насамаренога од Руски Итар Пејовци. Евентуално, од тија што ни се свиѓав, па к’т ни тајно пишев, целивамо га екран од среќу.

  • Време и дискусија за време, комарци и гомна по булевари од атмосферску канализацију. Ако е тропски вруќо, зашто гу нема санитарна инспекција да ги отвори фрижидери по кујне на кафане и зашто кувари работив без климу. Ми купимо 100 грама Италијан мортаделу, па се залепи одма. Л’жев дека сви патлиџани су од Студену Бару и дека пипер од Винце е ваден сас бунарску воду. К’т удри киша није изненада и без најаве, ед’н куп метеоролози, аутистични и странски, плашив дека е есен и дека ќе скапев кајсије. Постребала ни гу Ирена Ристиќ да ни каже влажни марамице да не ги фрљамо у шољу после срање. Олуци да си ги исчистимо сами од голуби на комшије, да не јурне вода нагло од Биљановску, преко Бајрам Шабани до Гоце Делчевога, охххх тога курајбера Македонскога, неправедно изоставенога од химне по повод независност на пријатељску, братску Америку. Божем сви ги поемо до крај строфе на омиљени песме. Рефрени братко! Нешто звучно, како: искам да те стискам…моја мала је к’о камен…пукни зоро.

***Утеха на разочарење број 2: Новак сака да пита дали има на овој бели свет поубаво девојче од Македонче. Нема, нема, не ќе се роди, констатира менаџер на рекет број један под дејство на виски. Кока колу не гу виде у кадар, душа ми треба.

  • Апликација на ДДВ на андроиди у руке на пензионери. Има и од њима интелектуалци, ама изгледа највише су бивши директори и радници. Ни ед’н бе, да му ебу чудо, не га постави питање за паралелан увоз на лекови или за приватизацију на лабораторије. Толко ли су здрави? Дај Боже. Макар што за кафетин менструал не дао Бог никоме да чека на почетак на месец у било коју аптеку, без рецепт. Никој ли бе да не прозбори за Фондови, за поделбу на ептен богати и затуцано сиромаси?!? Никој да не спомне колко кошта една дијализа и зашто не се правив трансплантације често ако имаш донора?!? Колко е просечно мито за рак на простату? Што се еде за диету по крвни групе?

***Утеха за разочарење број 3: А зазбору за аутан, на фејсбук ми искочи топ прајс сијалица сас ултра звук за сите инсекти на вашата викендичка накај Свети Николе. Е, да му га набију, овија стварно паметни телефони – пожалиш се, нудив спас, пофалиш се, чуе се глас. Само што спомна колко су ни деца неодговорни, одма реклама: и децата паѓаат во депресија! Ако неодамна се вратиле од Јакупица, каде што пиеле чај секое утро за вашите неверојатни 100 евра за 5 дена, обратете се кај нас, ние немаме претстава што се случува, ама барем ќе ве сослушаме за фантастични 5.999 денари!

…А, можесмо да си правимо муабет кој куде ќе иде на одмор овој лето. Да си ги меримо на плажу – стомаци, целулит, успеси на деца по секције, ослободени криминалци по метар квадратан, залци на Јанакиескога, речи на Латаса, бели влакна, степен на Паркинс на Меркелову, хумор на Украинци и још што шта.

Можесмо да сваримо кафе на градежни радници  кои га посипуев пут до затвор у К’шање сас асфалт. Ипак, тамо ќе биде фреквентно у наредан период, ваљда. Да се измочасмо у Пчињу без грижу на савест, да се запишесмо у бибљотеку и да си гу терасмо нашу кумановску работу у име на 500 године од овуј убавињу и проклетију, а не да цитирасмо Антиќа и Капора како директори на јавни предузеќа.

Дали нејќесмо, дали не могасмо, дали па не смеасмо.

Дали ме разбирате, пошто ми глушите по чаршију дека пишују у шифре све? Да ве ебу глупаци сас докажани 82 IQ и лајкувани слике ако сам у купаќи.

Ќе ве начекам к’т е најзагадено надвор и к’т мењам некоју професорку на коју ву пукнаја чир и све ќе ви кажу на родителски.

До т’к, мотајте тутун у заблуду дека уштедуете, тешите се дека Охрид е бисер и дека ќе сруши све што е диво, праќајте ги потомци да студирав право јер тамо су очигледно паре и надајте се дека ќе ве исплатив од Флуор зашто смо сви скренати сас памет без да работимо ТАМО. Тамо далеко, где вечно сунце сја, где једном беше Македонија.

Пишуе: Ивана Аткинс
Image by Lisa Larsen from Pixabay

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *