Лекарите тврдат дека бричењето не го потикнува растот на влакната

Сподели со своите пријатели

Некои тинејџери настојуваат со бричењето да го потикнат растот на брадата, но тоа е уште еден дел од „бабините деветини“, вели германската професорка по дерматологија Ингрид Мол.

Loading...

Бројот на фоликулите на влакната кај некои личности веќе е одреден уште во ебрионалниот развикок.

Лекарката во оделот за дерматологија и венерични болести на хамбуршката сеучилишна болница, Ингрид Мол вели дека тие не може да се умножуваат и дека бричењето не влијае на растот на влакната.

Мол од друга страна додава дека ниту употребата на депилатори не може да го успори растењето на влакната, па така таа објаснува дека само треба време повторно да израснат. Единствен начин да се спречи е со ласерска интервенција, затоа што само така коренот на влакната може да биде уништен.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.