Легендата за замокот на духови: Луѓе фрлани во длабоки дупки и забодувани на колци, се слушаат гласови насекаде!

Сподели со своите пријатели

Замокот Скок се смета за најпроколнатата зграда во Ирска. Сместена во близина на планината Слив Блум во округот Офали, упориштето од 15 век има долгогодишна репутација за активности од друг свет.

Loading...

Бројни духови за кои се вели дека го прогонуваат Замокот Скок ги тероризираат и жителите и посетителите. Вклучувајчи трагични духови на две девојчиња, за кои се верува дека едната паднала смртно од sидовите на замокот во раните 1600-ти. Исто така, видена била и плашлива жена, за која се верува дека била гувернант на духот на девојчињата.

Други неземни жители на средновековната тврдина се фантомски монах, мистериозни старец и жена и застрашувачка „црвена дама“ кја одеднаш разбудила одредени гости доцна во ноќта. Преплавена со црвена боја, нејзиното присуство очигледно е придружено со леден хорор кој ги обвиткува срцата на оние што ја гледаат.

 

 

Темното минато на замокот: Крвавата капела

Овој замок некогаш бил седиште на застрашувачкиот клан О’Карол и имал долга и ужасна историја. Во 1532 година, Тајџ О’Карол, принцот од Ејл, го убил својот брат додека тој одржувал миса во капелата од замокот, која подоцна станала позната како „Крвава капела“.

Loading...

Втората прилика се однесува на тоа како биле масакрирани луѓе од ривалскиот клан кога биле поканети во замокот, преправајќи се дека присуствувале на банкет со О’Каролс. Директно од капелата се наоѓала темна или скриена зандана. Секој што бил доволно несреќен да биде фрлен во оваа страшна зандана, безмилосните О’Каролс го оставале да скапува. Неколку колички со човечки остатоци биле отстранети од занданата во 1922 година.

Во раните 1900-ти, работниците кои се одрекле од прогонуваниот „Замок скок“ во Ирска, пронашле „oubliette“ – длабока дупка во подот на дното – место за испраќање затвореници и заборавање на нив. Откриле и многу човечки скелети забиени на дрвени колци на дното – толку многу што биле потребни три камиони за да се отстранат сите!

Замокот дошол во сопственост на семејството Дарби откако Џонатан Дарби се оженил со принцезата О’Керол во 1659 година. Прекарот Див капетан му бил даден на Џонатан Дарби бидејќи тој бил бурен лик кој уживал далекусежна репутација за насилство и разврат. Традицијата вели дека тој собрал и значителна количина злато што ја криел во тајната комора во Скок.

 

 

Нешто подоцна, Џонатан Дарби бил неправедно затворен во Даблин под обвинение за заговор против кралот Чарлс Втори. Ослободен многу години подоцна, Дарби се вратил во Скок, сепак, неговото продолжено затворање го полудело и никогаш не можел да се сети каде го сокрил своето богатство. Се вели дека духот на дивиот капетан сè уште трага по неговото изгубено злато до ден-денес.

Еден од најпознатите духови во Скок е едноставно познат како „Тоа“. Оваа манифестација се смета за „елемент“, примитивен нечовечки ентитет наспроти духот на одредена личност. Некои истражувачи веруваат дека елементот е создаден како резултат на многу лоши дела извршени во замокот низ вековите.

Loading...

Милдред Дарби живеела во замокот Скок во раните 1900-ти. Таа била воодушевена од црната уметност и редовно вежбала окултизам. Еден ден стоела во галеријата горе и гледала во главната сала кога одеднаш почувствува дека нешто ја тапка по рамото. Вртејќи се, ја дочекала ужасна глетка.

 

 

Навистина одвратно суштество, ужасен елемент, за кој таа рече во „Окултниот преглед“ од 1909 година, било приближно со големина на овца со човечко лице. Страшниот ентитет бил придружен со застрашувачки мирис сличен на мирисот на труп во распаѓање.

Дарби побегнала од замокот Скок околу времето на ирската војна за независност, а поголемиот дел подоцна се срушил. Иако навидум напуштено многу години, луѓето кои поминаат низ замокот доцна во ноќта, често известуваат дека виделе духовен сјај како излегува од прозорецот на Крвавата капела.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *