Леден брег со големина на Лондон се откина од Антарктикот

Сподели со своите пријатели

Огромна санта мраз со големина од 1.550 квадратни километри се откина од ледениот гребен Брунт на Антарктикот, објави британската организација за поларни истражувања БАС, додавајќи дека настанот не е предизвикан од климатските промени.

Loading...

Големината на ледената формација е приближно колку Лондон со неговите предградија.

Истражувачите не веруваат дека климатските промени се одговорни за кршењето како во некои случаи во последните години, пренесува dpa.

„Овој настан на распад беше очекуван и е дел од природното однесување на ледениот гребен Брунт. Тоа не е поврзано со климатските промени“, изјави глациологот од БАС, Доминик Хоџсон.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Сите сме неандерталци, но научниците открија дека еден дел мистериозно ни недостасува

Пукнатината на ледената покривка, која истражувачите ја нарекоа Chasm-1, беше откриена пред неколку години и оттогаш се шири додека парчето мраз конечно не се отцепи.

Струјата се очекува да ја носи сантата мраз, која американскиот Национален центар за мраз допрва треба да ја именува, долж брегот на Антарктикот, како што тоа го правеше со претходните големи санта мраз.

Британските истражувачи на глечерите ќе продолжат да ја следат сантата мраз.

Една од највнимателните ледени плочи

Минатата година, истражувачите ги наведоа климатските промени како причина за распадот на сантата од 1.200 квадратни километри, бидејќи топењето на морскиот мраз значително се забрза поради повисоките температури.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Сите сме неандерталци, но научниците открија дека еден дел мистериозно ни недостасува

БАС управува со истражувачка станица на ледениот гребен Брунт на Антарктикот.

Организацијата ја премести станицата на околу 20 километри во внатрешноста на земјата во 2016 година за да не биде загрозена од отцепување на големи санти мраз, како оние неодамна снимени.

Брунт ледениот гребен е еден од најтесно набљудуваните ледени плочи на Земјата.

Истражувачите остануваат на станицата за време на летото на Антарктикот, кое трае од ноември до март, а остатокот од годината го поминуваат во британскиот универзитетски град Кембриџ, каде што ја набљудуваат областа користејќи сателитски снимки произведени од ЕСА и НАСА, европските и американските вселенски агенции и германскиот сателит TerraSAR.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Сите сме неандерталци, но научниците открија дека еден дел мистериозно ни недостасува