Лажна банана – нова суперхрана во соочување со климатските промени?

Сподели со своите пријатели

Научниците велат дека енсет или лажната банана, основната храна на Етиопија, може да биде нова суперхрана и спас за живот во услови на климатски промени.

Loading...

Според една нова студија, културата слична на банана има потенцијал да нахрани повеќе од 100 милиони луѓе во сè потоплиот свет, пренесува Би-Би-Си.

Растението е речиси непознато надвор од Етиопија, каде што се користи за правење каша и леб.

Истражувањата сугерираат дека културата може да се одгледува во многу поголем обем во Африка.

 

 

„Ова е култура која може да игра навистина важна улога во решавањето на проблемите со безбедноста на храната и одржливиот развој“, рече д-р Вендавек Абебе од Универзитетот во Хаваса во Аваса, Етиопија.

Loading...

Енсет или „лажна банана“ е близок роднина на бананата, но се консумира само во еден дел од Етиопија.

 

 

Плодот на растението слично на банана, не може да се јаде, но скробните стебла и корени може да се ферментираат и да се користат за правење каша и леб.

Енсет е главната храна во Етиопија, каде што околу 20 милиони луѓе се потпираат на него за храна, но не се одгледува на друго место, иако дивите роднини – кои не се сметаат за јастиви – растат дури и јужно до Јужна Африка, што укажува на тоа дека растението може да толерира многу поширок опсег.

Користејќи земјоделско истражување и работа со моделирање, научниците го предвидоа потенцијалниот опсег на елементи во следните четири децении.

Тие открија дека оваа култура потенцијално може да нахрани повеќе од 100 милиони луѓе и да ја зголеми безбедноста на храната во Етиопија и другите африкански земји, вклучувајќи ги Кенија, Уганда и Руанда.

Loading...

 

 

Истражувачот на студијата, д-р Џејмс Борел, од Кралската ботаничка градина, Кју, рече дека садењето како тампон за култури за слабо време може да помогне во зајакнувањето на безбедноста на храната.

„Има некои навистина необични карактеристики што го прават апсолутно уникатен како култура“, рече тој.

– Може да се сади во секое време, но и да се жнее, бидејќи е повеќегодишно растение. Затоа го нарекуваат дрво против гладот, додаде тој.

Етиопија е главен центар за култури во Африка, дом на кафе и многу други култури.

 

Loading...

 

Се предвидува дека климатските промени сериозно ќе влијаат на приносите и дистрибуцијата на основните прехранбени култури низ Африка и пошироко.

Се поголем е интересот за барање нови растенија за да се нахрани светот, имајќи предвид дека се потпираме на неколку основни култури.

Речиси половина од сите калории што ги внесуваме доаѓаат од три вида – ориз, пченица и пченка.

– Мораме да ги диверзифицираме растенијата што ги користиме на глобално ниво како вид, бидејќи сите наши јајца во моментов се во многу мала корпа, рече д-р Борел.

Loading...