Лабораторија способна да произведува дрога во вредност од над милион евра месечно, пронајдена на фарма во Велика Британија

Сподели со своите пријатели

Лабораторија за амфетамин во индустриска скала е откриена на оддалечена фарма во Вустершир. Се проценува дека објектот во Редич може да произведува дрога во вредност до 10 милиони фунти секој месец. Полицијата стравувала дека зградата во која е пронајдена лабораторијата е толку токсична што ги повикале пожарникарите и хемиските експерти да помогнат во рацијата.

Loading...

Внатре беа прикажани буриња, хемикалии и голема количина научна опрема. Четири мажи и жени, на возраст од 28 до 60 години, беа уапсени по рацијата, а експертите сега ги истражуваат снимките. Националната агенција за криминал соопшти дека лабораторијата може да произведува околу еден тон амфетамини секој месец – што вреди 2 милиони или 10 милиони фунти по улична вредност. Рацијата е извршена по истрагата на ЕнкроЧат, која се користи за организиран криминал на целата планета.

 

 

Командантот на филијалата на НЦА, Питер Стивенс, рече: „Оваа илегална лабораторија за дрога произведе исклучително големи количини на амфетамин за дистрибуција до криминалните групи низ Велика Британија и до нашите заедници, носејќи со себе насилство, страв и експлоатација“. Акцијата, за која беше потребна огромна количина на планирање за да се обезбеди безбедно изведување, имаше огромно влијание врз вклучените организирани криминални групи, лишувајќи ги од стоки и профит. Помошникот на началникот на полицијата Алек Френклин Смит рече: „Таквата операција, која се одвива на толку тивко, рурално место, несомнено ќе предизвика загриженост за луѓето во областа“.

 

Loading...

 

„Нашите службеници ќе работат со луѓе во локалната заедница во наредните денови за да им обезбедат безбедност. Полицијата изврши рација во уште два имоти во Чалфонт Сент Gилс, Бакингемшир и Квинтон, Бирмингем, во врска со истрагата. Тоа е последната во низата истраги за време на операцијата „Венетик“, чекор напред предводен од НЦА против глобалните алатки за приватни пораки што ги чуваа скриените организирани криминални активности сè додека не беа повредени.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *