Куманово во портокалова фаза поради исклучително високи температури

Сподели со своите пријатели

Управата за хидрометеоролошки работи достави вонредно известување за најава за топлотен бран за денешниот и утрешниот ден. Северо-источниот и југо-источниот дел од државата се наоѓаат во портокалова фаза или „газа 2“.

Loading...

Тоа значи дека не очекуваат релативно високи температури со висок УВ индекс, што е надпросечно и невообичаено за овој период од годината. Ваквата состојба според синоптичарите ќе се задржи се до сабота, во недела не очекуваат мали врнежи, додека во понеделник температурата драстично ќе се намали на 23 степени целзиусови.

Портокаловата фаза значи дека сме само чекор од прогласување на вонредна состојба односно навлегување во црвената фаза или „фаза 3“.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.