Кумановци утре ќе пеат за Куманово

Сподели со своите пријатели

Музичкиот проект „Кумановци за Куманово“ утре официјално ќе биде промовиран во Занаетчискиот дом со почеток во 18 часот.

Loading...

Станува збор за преработка на девет песни типични за кумановскиот менталитет, традиција и поднебје, а кои ќе ги испеат кумановските пејачи, во придружба и преработка на поголем број музичари од градот.

Настанот е во организација на Асоцијација за култура и уметност „МултиАрт“, а под покровителство на Градоначалникот и Советот на Општина Куманово и Фондација за култура и спорт.

Во продолжение целосната програма на настанот, за кој влезот ќе биде слободен.

1. „Јовка кумановка” – Маргица Антевска

       Аранжман: Слаѓан Станишковски

2. „Тужинче девојче” – Ивона Јовановиќ и Марио Арангеловски

       Аранжман: Боби Серафимовски

Loading...

3. „Цена служи на трпезу” – Сандра Милковска

       Аранжман: Оливер Алексовски

4. „Нане ле, дете ле” – квартет: Бојан Трајчев, Силјан Пановски, Атанас Петров, Марко Митковски

      Аранжман/Транскрипција за четирирачно пијано и вокален квартет: Магдалена Божиновска Стојанова (врз основа на обработка од Миодраг Божиновски – Октет Куманово)

5. „Умреја батко Ѓорѓија” – инструментал

     Аранжман: Магдалена Божиновска Стојанова

6. „Стани попадијо” – Душица Јакимовска и Никола Павловски Коки

        Аранжман: Стојадин Ивановски Дине

Loading...

7. „Јано, Јанке, кумановке” – Мартинијан Кириловски

      Аранжман: Слаѓан Станишковски

8.  „Блазе тебе Фидан вело” – Нино Величковски

      Аранжман: Слаѓан Станишковски

9. „Петра стои на порта” – мешан хор

      Аранжман: Магдалена Божиновска Стојанова


Leave a Reply