Ксибалба – мистериозното подземје на Маите каде патувале мртвите е расфрлано низ Мексико

Сподели со своите пријатели

Огромното мнозинство од најголемите култури на античкиот свет верувале во матниот свет потопен во темнина, сличен на христијанскиот пекол, каде што луѓето патувале и наидувале на чудни и застрашувачки суштества што ги исполнувале со терор. Маите, кои се населиле во југоисточниот дел на Мексико и поголемиот дел од Централна Америка, не беа исклучок: овој пекол го нарекле Ксибалба.

Loading...

Маите верувале дека влезот на овој мрачен и пеколен премин е преку стотици кеноти расфрлани низ мексиканскиот југоисток и води кон лавиринтска мрежа на колосални длабочини преплавени во тиркизни води кои денес се наследени од Мексико.

 

 

Овие места за Маите биле очигледно свети, пристап до место полно со мистериозни богови (познати како Господари на Ксибалба) и застрашувачки суштества; Во моментов, кенотитите сè уште покажуваат мистична аура што ги прави задолжителни за откривање на минатото на Мексико и чудата на природата што ги фасцинирале античките жители на оваа област.

Господарите на Ксибалба во подземјето на Маите наредија хиерархии и собори кои коегзистираа со некаква цивилизација во утробата на земјата. Нивниот изглед бил скоро секогаш мрачен и тие го претставувале спротивниот пол на животот: од тие причини тие дејствувале како рамнотежа помеѓу светот на живите и светот на мртвите. Хун-Каме (Една смрт) и Вукум-Каме (Седум смрта) биле главните богови на Ксибалба, но главната фигура била, без сомнение, Ах Пуч, исто така наречен Кисин или Јам Кимил, Господарот на смртта. Маите им се поклонувале и принесувале човечки жртви во нивна чест.

 

Loading...

 

Пред создавањето на светот каков што го знаеме, според светата книга на Маите, Попол Вух, двајца браќа по име Хунахпу и Икабаланкуе слегле во Подземјето кога боговите ги предизвикале да играат топка. За време на нивното спуштање во овој чуден и мрачен свет, тие морале да надминат разни тестови, како што се одење по стрмни скали, преминување на реки од крв и вода и минување низ темни комори со диви животни или трње.

Попол Вух ги опишува на овој начин различните нивоа што постојат во Ксибалба:

– Темна куќа, целосно опкружена со темнина.

– Студена куќа, каде леден ветер го исполнува секој агол од нејзиниот ентериер.

-Куќа од јагуари, полна со диви јагуари кои преминуваат од едната до друга крајност“.

– Куќа со лилјаци, полна со лилјаци што ја исполнија куќата со менгеме.

Loading...

– Куќа со ножеви, во која немало ништо друго освен остри и опасни ножеви.

Се споменува постоењето на шестата куќа, која била наречена Куќа на топлина, каде што имало само топлина, оган, пламен и страдања.

Маите верувале дека сите мртви мажи и жени патувале кон Ксибалба, па затоа во своите погребни обреди им давале вода и храна на мртвите, за да на душата не и недостасуваат одредби при нејзиното скромно патување до страшното подземје.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *