Кратки афоризми и поговорки од кумановскиот поет Филип Петровски

Сподели со своите пријатели

По неколку објавени мелодрами, каде што младиот поет од Куманово Филип Петровски ни ја откри својата романтична страна, сега ни приреди нешто ново. Со нас одлучи да сподели кратки афоризми и поговорки кои се плод на неговиот внатрешен душевен свет.

Loading...

Благосостојба, исполнетост, среќа, мудрост, ова се само дел од “чувствата” кои се насетуваат во неговите реченици.

Скромноста е среќа, а пак среќата знае да бидне раскошна.

Во водата се кријат фреквенции од нултивноста на мислите – почетокот.

Бадијала само ако си мислиме и си кажуваме самите на себе, а притоа не делуваме.

Понекогаш и никогаш е некогаш, исто како што и некогаш понекогаш е никогаш.

Креирај го посакувањето на местото каде што “самото се случува” – не каде што веќе се случило.

Дистанцата и далечината се гледаат од идно време, така има придобивки.

Вo момент кога сме педагошки субјект и се нервираме за неуспешен обид;

во тие моменти подсвесно ја примаме смиреноста на учителот.

Времето не постои, само интелегентна селективност на душевни потреби.

“Слатко” e кога некој се лути на тебе, не е слатко кога некој се лути себе си, во врска со тебе.

Никогаш не сме уморни за она што сакаме да го направиме и никогаш не сме одморени

за она што не сакаме да го направиме.

Тој што не е морален, не е нормален,

тој што е мудар, можеби не е паметен

Тој што е паметен, можеби не е среќен,

Тој што не го жртвува сопственото “јас”, никогаш нема да има повеќе од него.

Но оној кој го почитува нештото кое го поседува, ќе ги ужива сите овие особини

– обострано, а тој што љуби и е љубен, има се`.

Првин се лажеме себеси, пред да ја кажеме лагата на другите.

Како што крајот го краси делото, почетокот ја прави содржината.

Кога луѓето го немаат тоа што го сакаат, прават и тоа што на самите себе не им се допаѓа.

Енергија е чиста свест, само во сегашниот момент на постоењето.

 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.