Крадец им провалил во домот, а откриен е на сосема необичен начин

Сподели со своите пријатели

Замислете ја огорченоста, доаѓате во вашиот дом и дознавате дека не само што сте  ограбени, туку сторителот гризнал од тој прекрасен колбас што сте го чувале. Ова е токму она што му се случило на сопственикот на куќа во Рошолзале во Гевелсберг, Германија, уште во 2012 година. Девет години подоцна, полицијата конечно го има идентитетот на сторителот благодарение на доказите за неговата вина, што е соодветно запечатено од залак од колбас.

Loading...

 

 

По кражбата во 2012 година, полицајците од местото откриле неконвенционална трага додека земале ДНК од полузагризан колбас. Во извештајот на полицискиот печат не се наведува точно за каков вид колбас станува збор, но се покажало дека е доказ за јадење.

Сигурно е дека форензичарите успеале да ја извлечат ДНК од местото на залак во месото од колбасите, но во потрагата во тоа време не се покажало дека се поклопува и виновниците се ослободени. Тоа било сè додека не извршиле неповрзано злосторство (овој пат немало колбас за закуска). Конечно, автоматскиот технолошки дел успеал да најде поклопување со случајот со Големиот колбас од 2012 година, 30-годишен албански државјанин. За жал на жртвата на кражбата, случајот застарел и опасноста поминала, спречувајќи ја секоја можност криминалецот да биде екстрадиран на судење во Германија, оставајќи ги уште еднаш слободни да гризат друг колбас.

 

Loading...

 

Случајот може да звучи смешно, но случајните додатоци биле клучен доказ во некои големи кривични случаи. Во 2005 година, ДНК од фрлена салфетка била искористена за да се потврди дека Jerери Вестром е одговорен за убиството на Џоана Ен Чајлдс. Потрагата по убиецот траела 12 години, а Вестром бил идентификуван како личност од интерес откако примероците од првичната сцена на злосторството биле предадени на приватна компанија за генеалогија преку Интернет (што луѓето ја користат за да дознаат за нивната семејна историја).

 

 

Потрагата повлекла делумно додудирање поврзано со Вестром, но само тоа не било доволно за да биде осуден. Со цел да се земе ДНК примерок што им бил потребен – без да го предупредат за истрагата – тајната полиција го следела Вестром до игра со хокеј каде јадел виршла и фрлил салфетка. Тие успеале да извадат од ѓубре, а ДНК примерокот земен од салфетката се совпаднал со оној од местото на злосторството.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *