Коронавирусот го забрза воведувањето на 5G мрежите, а веќе се планира 6G

Сподели со своите пријатели

Во светот повеќе од милијарда луѓе се поврзани преку 5G интернет мрежата, а нејзиното воведување во домаќинствата и компаниите беше забрзано со пандемијата на коронавирус, изјави претставник на Меѓународната агенција за телекомуникации (ITU).

Loading...

„Ковид имаше позитивно влијание врз усвојувањето на информатичката технологија. Тоа е парадоксална ситуација, но тоа е вистина“, вели Јарослав Пондер, шеф на канцеларијата на ИТУ за Европа, во интервју за Хина.

„Луѓето беа принудени да останат дома и да работат на далечина и да посетуваат училишта на далечина, па затоа ги подобрија уредите за да бидат во контакт со другите. Не беа воведени само нови технологии, туку и методологии за работа кои беа тешко да ги прифатат луѓето и компаниите во минатото“, додаде тој.

Меѓународната телекомуникациска унија (ITU) е специјализирана агенција на ОН за соработка во областа на телекомуникациите со седиште во Женева.

Коронавирусот се прошири низ светот во февруари 2020 година и оттогаш има се повеќе корисници на 5G мрежата, која обезбедува значително побрз пристап до интернет, многу поголем број поврзани уреди и сигурна комуникација со мало задоцнување во споредба со претходната 4G мрежа.

„Живееме во возбудливи времиња за 5G мрежите. Речиси 100 земји имаат 5G во фаза на тестирање или употреба, така што стана универзална технологија“, рече Пондер, чиј оддел за Европа опфаќа 46 земји.

Европски приоритет

„Воведувањето на оваа технологија не е важно само за да бидеме побрзи на интернет, за да можеме како крајни корисници да добиеме информации што е можно побрзо, туку да развиеме нови апликации со неа кои ќе ги подобрат услугите во многу сектори“, истакна Пондер.

Примената на 5G технологијата е се поприсутна во здравството, земјоделството и транспортот.

Loading...

Пондер, Полјак кој има различни позиции во ITU од 2004 година, е убеден дека 5G технологијата ќе почне да се применува и во многу други сектори.

„Европската унија ја идентификуваше 5G мрежата како приоритет. Но, оваа технологија брзо се шири низ целиот свет. На крајот на 2022 година, имаше околу една милијарда луѓе поврзани со неа“, рече тој.

Пондер додаде дека проширувањето на оваа мрежа е видливо и во земјите од „Западен Балкан“.

„Воведувањето зависи од националната динамика и прекуграничната координација. Гледаме дека лиценцирањето се шири во тој регион, иако со различна динамика. Приватните компании се мотивирани бидејќи гледаат можност да генерираат дополнителен приход“, вели Пондер.

Тој вели дека генерално има многу простор за проширување на 5G мрежата бидејќи има многу корисници кои „сè уште не го гледаат потенцијалот за нејзино користење“.

„Владите треба да ги охрабрат инвеститорите да инвестираат во таа мрежа“, рече Пондер.

6G мрежа

На пазарот веќе многу се зборува за 6G мрежата, која според проценките на луѓето вклучени во нејзиниот развој би можела да заживее околу 2030 година.

Пондер одби да го предвиди времето на воведот, истакнувајќи дека „се уште се во тек дискусиите“ за тоа.

Loading...

„6G е нов начин на консумирање дигитална содржина. Таа мрежа ќе биде побезбедна за користење, побрза од 5G. Сè за што сонувавме ќе стане реалност“, нагласи Пондер.

„Но, има уште долг пат да се помине бидејќи сме во фаза на тестирање на првите имплементации. Сега затоа мора да се фокусираме на проширување на мрежата 5G“, заклучи тој.

Во текот на 1990-тите се користеше 2G мрежата, која овозможи пренос на глас при испраќање кратки текстуални пораки.

Во раните 2000-ти, беше развиена 3G мрежата, која ги донесе првите можности за посериозен пристап до интернет, додека 4G мрежата понуди уште побрз пристап до интернет по 2010 година, вклучувајќи и пренос на посложени содржини како што се видеа со висока дефиниција.