Корисни за воспитување на децата кои можеме да ги преземеме од Швеѓаните

Сподели со своите пријатели

Сигурно ќе се согласите дека образованието на децата не е лесна задача. Потребно е многу љубов, внимание и време. Понекогаш премногу труд предизвикува контра-ефект и на децата треба да им се дозволи да се играат и да фантазираат.

Loading...

Шведска може да послужи како пример за добра практика за едукација на деца.

Можеби не знаете, но во оваа земја и двајцата родители имаат право на боледување по раѓањето на своето дете.

Стандардот и грижата за децата е многу повисок отколку во балканските земји. Сепак, постојат универзални совети што можеме да ги примениме.

 

 

1. Оставете ги вашите деца да спијат на отворено

Да, добро прочитавте … Во Шведска, температурите често не надминуваат нула, но тоа сепак не ги спречува повремено да ги оставаат своите деца да спијат во колички додека се надвор. Причината е едноставен, свеж воздух, кој е одличен за бебињата.

Loading...

2. Играјте со вашите деца секој ден

Во Шведска има изрека која вели: „Нема лошо време, само лоша облека“. Ова е причината зошто децата играат надвор без разлика дали врне дожд или снег. Причината повторно лежи во свежиот воздух, но и во стекнување имунитет со скокање во калта.

Училиштата исто така работат во најстудените денови, а децата се среќни и се развиваат на здрав начин.

 

 

3. Играње во игротеки

Родителите во Шведска ретко се одлучуваат за дадилка, но ги оставаат своите деца над една година во игротеки.

Целта е децата до седумгодишна возраст да се играат што е можно повеќе, а потоа да посветат повеќе време на учење.

4. Претворете го петокот во семеен ден

Ако ви се допаѓаат скандинавските земји и нивната култура, тогаш сте запознаени со терминот „hygge“. Сепак, Швеѓаните излегоа со терминот „mysigt“.

Loading...

Идејата е дека откако ќе завршат дневните активности, родителите и децата се прекриваат со ќебе и гледаат филм додека се шири аромата на миризливите свеќи.

 

 

5. Не претерувајте со дополнителни активности

Тренинг, па часови по пијано и на крајот вежби за деца, се во еден ден. Звучи познато, зарем не? Родителите им посакуваат најдобро на своите деца, па не е ни чудо што ги запишуваат во бројни активности.

Швеѓаните даваат предност само на играта на отворено. Тие се водени од идејата дека на децата треба да им се овозможи да се забавуваат.