КОНЕЧНО! За прв пат во историјата, научниците бежично го поврзаа човечкиот мозок со компјутер

Сподели со своите пријатели

Технолошкиот напредок доаѓа неколку месеци откако Елон Маск го претстави работниот прототип на неговиот чип за мозок Neuralink; тоа беше всадено само во свиња по име Гертруда наместо во личност.

Loading...

Тука, звучните сигнали од Универзитетот Браун во Рода Ајленд воспоставија врска помеѓу човечкиот мозок и компјутер, способен да пренесува сигнали со резолуција од еден неврон и со целосна верност во широкопојасен интернет.

 

 

Во услови на зголемен интерес за интерфејси мозок-компјутер (BCI), двајца учесници во студијата имаа парализа (двајца мажи на возраст од 35 и 63 години, кои претходно претрпеле повреди на ‘рбетниот мозок), користејќи систем BrainGate со безжичен предавател во правец на, кликнете и напишете на стандарден таблет, според соопштението за печатот.

Објавено во списанието IEEE за биомедицински инженерски трансакции, системот работи со помош на мал предавател со тежина од нешто повеќе од 40 g. Наместо кабли, единицата е поставена на горниот дел од главата на корисникот каде што „се поврзува со серија електроди во рамките на церебралниот кортекс со користење на истата порта што ја користат жичените системи“.

Неверојатно е што учесниците успеаја да постигнат исто ниво на точност и брзина на пишување користејќи технологија BrainGate, за која велат дека е способна да користи BCI до 24 часа – дури и додека спиеле, така што истражувачите можат да продолжат да ги испитуваат податоците.

Loading...

 

 

Џон Симерал, доцент по инженерство на Универзитетот Браун и главен автор на студијата, рече: „Сигналите се снимаат и се пренесуваат со соодветно слична верност, што значи дека можеме да ги користиме истите алгоритми за декодирање што ги користевме со жична опрема“.

Тој додаде: „Единствената разлика е во тоа што луѓето повеќе не мора да бидат физички приврзани за нашата опрема, што отвора нови можности во однос на тоа како може да се користи системот“.

Леј Хохберг, универзитетски професор по инженерство и лидер на истражување, рече: „Со овој систем, можеме да ја разгледаме активноста на мозокот дома за подолги временски периоди на начин што претходно беше скоро невозможен. Ова ќе ни помогне да смислиме алгоритми за декодирање кои овозможуваат непречено, интуитивно, сигурно враќање на комуникацијата и подвижноста кај лицата со парализа. ”

 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *