Колку заработиле германските лаборатории од ПЦР тестовите?

Сподели со своите пријатели

Компаниите за здравствено осигурување и државата платиле многу повеќе за ПЦР тестовите за корона во Германија отколку што било реално, според новинарската истрага.

Loading...

Се чини дека помогнало влијанието на лобистите врз министерот за здравство.

Здружението на акредитирани лаборатории во медицината (АЛМ) е клуб на германски лаборатории.

Одборот ги вклучува шефовите на лабораториските гиганти Соника, Лимбах, Амедес и Синлаб.

Просечниот граѓанин никогаш не слушнал за нив бидејќи нема директна работа со нив.

Но, лекарите и клиниките го прават тоа.

Овие лаборатории годишно анализираат милиони примероци, поради сомневање за хепатитис, грип или корона.

Благодарение на пандемијата, во последните години имаше златна треска во лабораториската индустрија.

Loading...

На пример, Sonic Heltker повеќе од тројно го зголеми својот профит помеѓу јули 2020 година и јуни 2021 година, од 82 милиони евра на 274 милиони евра.

Како што пишува Соник во годишниот извештај, за тоа се заслужни и ПЦР-тестовите за корона, пишува ДВ.

Индустријата е интересна за инвеститорите

Истражувачкиот тим на јавните служби WDR, NDR и весникот Zidojce Zeitung анализирале над илјада страници интерни документи на Министерството за здравство, кои првенствено се занимаваат со плаќање на такси за PCR тестови.

За анализа на тестови за грип и слични патогени, лабораториите добиле околу 20 евра од здравствените осигурителни компании. Добиле 59 евра за ПЦР-тестови за корона.

Документите покажуваат дека лобистичката асоцијација АЛМ успешно работела на одржување на толку високи цени за PCR-тест анализата што е можно подолго.

АЛМ се обидел да ги исклучи ветеринарите, стоматолози или фармацевти од спроведување на тестовите.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Цените на нафтата во светот повторно паѓаат

Документите, исто така, откриваат дека лобирањето на АЛМ е делумно виновно за фактот што Федералната влада и здравствените осигуреници можеби потрошиле милијарди евра за плаќање на ПЦР тестови во последните три години.

Шпански белешки

Рутинско е Министерството за здравство, особено за време на пандемија, да испраќа нацрт-закони или прописи до осигурителните компании, клиники или организации засегнати од темата.

Loading...

Нацрт-правилата добија и АЛМ

Претседателот на тоа здружение Мајкл Милер знаел, покажуваат документите, дека за само неколку часа ќе одговори до Министерството со предлози за измени на закони и прописи.

Јасно е дека неговите писма завршиле на бирото на поранешниот министер за здравство Јенс Шпан од демохристијаните.

Бидејќи документите ги содржат пораките на Милер на кои белешките ги напишал самиот Шпан.

„Ве молиме организирајте видео конференција со АЛМ во август“, стои во една од белешките.

Шпан не бил елоквентен кога го прашале WDR, NDR и Zidojce. Тој изјавил дека повеќе нема пристап до трудови и документи врз основа на кои би можел да проучи што му бараат новинарите.

Веќе во април 2020 година, Министерството за здравство планираше ветеринарни лаборатории да учествуваат во анализата на ПЦР тестовите, за да може да се направат повеќе тестови.

Но, на 21 април 2020 година, Милер испрати писмо до Шпанија во кое остро протестира:

„Предвиденото доделување лиценца на ветеринарите (…) не е ниту потребно ниту соодветно, и затоа сме против. Ветеринари немаат потребни вештини и знаења за тоа“ , тврдел тој.

Loading...

Ветеринарите на крајот беа „избришани“ од прописите за тестирање. До денес, претставниците на ветеринарната медицина се лути поради тоа.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  СЗО ќе се залага за поактивна улога во спречувањето на следната криза

Меѓу другото, затоа што знаат дека можеле да понудат услуги поевтино и дека толку големите капацитети за извршување на PCR-тестови останале неискористени.

Од 16 декември, шефот на АЛМ Милер не одговори на новинарско прашање. Преку колега кажа дека му требаат четири недели за да подготви одговор.

Директен линк до министерот?

Како постапувал првиот човек на АПЛ може да се види пример од јуни 2020.

Тогаш надлежниот здравствен орган одлучил од јули 2020 година здравствените осигурувања за ПЦР тестот повеќе да не плаќаат 59 евра, туку 39,40 евра.

Во следните денови, во две писма до министерот на Шпанија, Милер моли одлуката да се поништи.

Loading...

Како што напишал, „малите лаборатории“ нема ни да можат да ги покријат трошоците доколку цената падне.

Потоа, на 26.06.2020 година се одржа средба помеѓу Шпанецот и Милер, а набргу потоа Министерството за здравство соопшти дека Владата нема да ја намали таксата за ПЦР тестовите.

Шпан не сакал да зборува за тоа, туку се повика во Министерството. Но и таму новинарите не добија одговор.

Во ноември 2020 година, Министерството за здравство сакаше да им дозволи на стоматолозите да вршат тестови.

Само еден ден потоа Милер му напиша на Министерството:

Loading...

„Сметаме дека нема потреба од прифаќање на (…) стоматолози и ветеринари.“ На крајот стоматолозите беа исклучени од конечниот текст на владината одредба за спроведување на тестови за корона.

Успешни интервенции

Во ноември 2021 година (тогаш цената на тестот веќе беше малку намалена), Министерството планираше да вклучи фармацевти и матични лекари во процедурата за анализа на брзите ПЦР-тестови во нивните ординации – по цена од 30 евра по тест.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Кинеска провинција им дозволи на невенчани парови легално да имаат деца

Милер добил нацрт од одредбата, па повторно му пишал на Министерството, тврдејќи дека лекарите и фармацевтите „не се стручно обучени“ за ова и дека не ги познаваат законските прописи.

И затоа „критички гледа“ на плановите на Министерството, додавајќи дека ги отфрла. Три недели подоцна, беа објавени новите прописи за тестирање на федералната влада, без планирани брзи PCR тестови.

Во своите белешки, шефот на АЛМ Милер постојано се заканувал дека намалувањето на цените на тестовите го зголемува „ризикот“ „медицинските лаборатории да ја прекинат“ анализата на тестовите за корона. Тоа беше закана направена среде пандемија.

Loading...

Но, кога навистина се намали висината на надоместокот за тестовите, се зголемија и капацитетите – очигледно, анализата на тестовите и по пониски цени се уште е профитабилна работа.

Новиот министер ги намали трошоците

Како што пишуваат истражувачките новинари, државниот буџет и компаниите за здравствено осигурување досега издвоиле околу шест милијарди евра за ПЦР тестови.

Лабораториите денеска добиваат 30 евра по тест, вклучувајќи транспортни, логистички и други трошоци.

„Ми се чинеше дека трошоците се превисоки“, изјави за новинарите социјалдемократскиот министер за здравство Карл Лаутербах, кој ја наследи Шпанија по поразот на демохристијаните на изборите.

„Тогаш ги намалив трошоците за повеќе од половина. И покрај ова, понудувачите излегуваат со парите. Затоа, трошоците никако не можат да бидат поголеми од она што во моментов го плаќаме“, додаде Лаутербах.