Колку треба да заработувате за да бидете среќни?

Сподели со своите пријатели

Иако многумина тврдат дека среќата не се купува со пари, научниците сепак тврдат дека вистински среќен човек е оној кој заработува 49.000 фунти годишно.

Loading...

Според економистот и нобеловец Ангус Дитон, постои математички линк измеѓу фкатот колку заработувате и колку навистина сте среќни. Во студијата која ја спровел во 2010 година тој заклучил дека границата измеѓу чувството на среќа и онаа спротивното чувство е некаде околу 49 илјади фунти.

– Како економист имам вградено мислење дека парите се добри за човекот и мило ми е што пронајдов докази за тоа. Кога човекот има плата поголема од 49 илјади фунти тоа нема да направи нешто епохално за неговото дневно однесување, но едноставно ќе го натера да чувствува дека има подобар живот – вели овој нобеловец кој предавал економија на многу високи школи во светот и на Принстон.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *