Колку телефоните зрачат? Дали навистина се опасни?

Сподели со своите пријатели

Се проценува дека има скоро пет милијарди корисници на мобилни телефони во светот. Затоа, не смееме да го занемариме влијанието што тие го имаат врз нашето секојдневно функционирање, но и врз здравјето.

Loading...

Минувате премногу време на телефонот? Овие апликации го решаваат тој проблем!

Различни видови на електромагнетни бранови

Треба да се заштитиме од зрачење, какво и да е. Сепак, за да знаеме од што се штитиме, прво мора да знаеме како зрачат телефоните.

По дефиниција, електромагнетното зрачење е физички феномен преку кој се шират електрични и магнетни бранови, или фотони. Во електромагнетниот спектар има јонизирачки и нејонизирачки зраци. Јонизаторите се доволно силни да исфрлат електрон од обвивката на атомот и со тоа да го јонизираат.

Нејонизирачките зраци вклучуваат радио бранови, микробранови, видлива светлина, инфрацрвени и ултравиолетови зраци. Бидејќи мобилните телефони испуштаат мали дози на ниски фреквентни радио бранови, тие користат и нејонизирачки зраци.

Бргу останувате без батерија на телефонот? Ова се најголемите потрошувачи!

 

Loading...

 

Штетни ефекти на зрачење

Иако може да се каже дека телефоните се софистицирани радија, тие можат да имаат последици врз човечкото тело, иако не премногу значајни. Радијационите мобилни телефони и карциномите често се поврзани и тие информации сè уште не се доволно константни за да бидат официјални.

Телефонот ви се полни споро? Ова се можните проблеми и решенија!

Она што ја зголемува количината на зрачење на телефоните се антените, пренесува хрватски Н1. Колку е поблиска антената до телото, толку е поголема количината на зрачење што телото го апсорбира. Ако го тргнеме телефонот, го намалуваме тоа зрачење.

Поголемото зрачење се снима во ситуации со послаб сигнал, затоа што тогаш телефонот троши повеќе енергија, што ја зголемува количината на зрачење.

Дали зрачењето на телефонот влијае на здравјето?

Loading...

И покрај бројните студии, нема доволно докази за докажување на штетните ефекти на мобилните телефони врз физичкото здравје. Меѓу краткорочните ефекти, се забележува зголемување на температурата и затоплување на кожата, а меѓу долгорочните се испитува развојот на тумори на мозок.

Најголемото истражување досега, спроведено во 13 земји, покажа дека не постои зголемен ризик од рак на главата и вратот кога се користи телефон повеќе од 10 години. Затоа, зрачењето е класифицирано како можен канцероген за човекот.

Дали оставањето на телефонот на полнач цела ноќ е добро или лошо за батеријата?

 

 

Ова значи дека е можна врска, но нема убедливи докази.

НЕОЧЕКУВАНО: Погледнете што прават мравките кога ќе ви заѕвони телефонот на земја (ВИДЕО)

Loading...

Како зрачењето влијае на децата?

Со оглед на тоа што телефоните се релативно нов „изум“, овој дел од нивното истражување сè уште трае. Сигурно е дека денешните генерации ќе бидат изложени на мобилен сигнал и зрачење многу подолго отколку нивните претходници, така што тоа може да има влијание врз нивната физичка состојба.

 

 

Како да се намали зрачењето на телефонот?

Loading...

Ако сакате да бидете уште побезбедни и да избегнувате зрачење на мобилниот телефон, најдобро е да користите такви уреди што е можно помалку. Ова е особено точно за децата, поради што често се препорачува да не им се даваат телефони, таблети и слично, сè додека нивниот мозок и тело се уште се развиваат.

Зошто не треба да спиете со телефонот до вас?

За крај, еве неколку совети за тоа како да се намали влијанието на зрачењето на мобилниот телефон:

зборувајте кратко

користете пораки наместо повици – иако тие зрачат, оваа е краткотрајно и примањето порака не зрачи

Loading...

користете ги слушалките и звучникот за подолги повици и држете го телефонот на минимум

 

 

не чувај го телефонот во џеб

Loading...

не држете го телефонот близу до главата во текот на денот или додека спиете

разговор на отворено

ограничете ги разговорите кога сигналот е слаб, затоа што тогаш телефонот ја засилува фреквенцијата, а со тоа и зрачењето

ограничете ја употребата на телефонот од страна на децата.


Leave a Reply