Колку Швеѓаните заработуваат годишно?

Сподели со своите пријатели

Секој шведски државјанин заработува просечно 287.064 круни на годишно ниво, или 26.581 евра.

Loading...

Како и да е, платите значително се разликуваат меѓу градовите во земјата, според информациите на медиумите.

Според соопштението на Агенцијата за статистика, најголеми плати се забележани во Дандерд, предградие на Стокхолм, каде лани граѓаните заработувале во просек 383.988 круни годишно или 35.547 евра.

Во соопштението се обрнува внимание и на фактот дека мажите продолжуваат да заработуваат многу повеќе од жените, но дека јазот во приходот полека се намалува.


Leave a Reply