Колку луѓе морале да починат за да научиме да подготвуваме отровна храна?

Сподели со своите пријатели

Роберт Бурк и Вилијам Вилс ја предводеле првата европска експедиција во Австралија во 1860 година, која тогаш била малку позната територија. Не се одвивала добро. Со комбинација на лошо управување со патиштата, лошо планирање и недостаток на среќа, Бурк, Вилс и нивниот придружник Џон Кинг на нивното враќање останале без храна.

Другите се заглавиле на Куперовиот поток, откривајќи дека нема доволно вода за да се премине дел од пустината до најблиското колонијално живеалиште наречено Монт Хуплес.

Loading...

– Не можевме да го напуштиме заливот. И двете камили умреа и ние останавме без храна. Се обидовме да преживееме најдобро што можеме “, напишал Вилс во дневникот.

Локалното население од Јандруанд напредувало и покрај условите да преживеат. Локалното население им дало на истражувачите да јадат колачи направени од мелени семки од папрат, наречени „нарду“, нешто што личи на детелина, но расте во вода. Сепак, истражувачите го отфрлиле тоа.

Меѓутоа, кога останале сами, нашле растение и решиле да подготват храна. Отпрвин, сè изгледало добро, веќе не биле гладни, но по некое време почнале да се чувствуваат лошо.

За помалку од една недела, и Вилс и Бурк починале. Излегува дека подготвувањето на ова растение на безбеден начин е многу комплициран процес.

Овој вид папрат содржи ензим наречен тиамин пиридинилаза, кој е токсичен за луѓето. Кога се јаде, го прекинува снабдувањето со витамин Б1 во организмот, што го спречува организмот да користи хранливи материи во својата храна.

Бурк, Вилс и Кинг сите се прејале, но всушност биле гладни, пренесува BBC.

Жителите на Јандрованд прво ги пржи спорите на овие папрати, измешани со брашново вода, а потоа колачите ги става на пепелта. Секој чекор го прави растението помалку токсично. Сепак, ова не е нешто што некој го учи случајно.

Едвај жив, Кинг се ставил во милост и немилост на овој народ, кој го одржувал жив сè додека помошта не дошла од Европа, неколку месеци подоцна. Тој бил единствениот член на експедицијата кој преживеал.

Loading...

Слично е на коренот тапиока, кој е еден од главните извори на калории во многу тропски земји. Се одгледува првенствено во Африка.

Сепак, тоа е исто така многу токсично. И бара посебна и сложена подготовка за да биде безбедна. Во спротивно, коренот ќе ослободи водород цијанид.

Само целосна и долга подготовка може да гарантира дека ова растение нема полека да ве отруе и да ве стави во состојба што дури може да предизвика парализа на нозете.

Сепак, во 1981 година во Намбула, Мозамбик, еден млад шведски лекар по име Ханс Рослинг не знаел ништо од ова. За него ситуацијата била прилично збунувачка. Се повеќе и повеќе луѓе почнале да доаѓаат на неговата клиника страдајќи од парализа. Сепак, симптомите не биле воопшто слични на она што го сретнал претходно, а учебниците не помогнале.

На крајот, неговата колешка, епидемиолог Џули Клиф, ја открила вистината.

Оброците што вклучуваат тапиока не биле добро подготвени. Гладните не можеле да чекаат да заврши целиот процес и, како резултат на тоа, се разболеа.

ТОКСИЧКИТЕ БИЛКИ СЕ НАСЕКАДЕ

Постојат некои во сите делови на светот и понекогаш едноставната подготовка е доволна за да може да бидат добри за јадење. Но, како некој воопшто научил како се подготвува оваа храна?

Биологот Џозеф Ханрих тврди дека никој не научил. Тој наведува дека ова знаење е едноставно во културата.

– Нашата култура едноставно се развива низ процесите на пробување и грешки. Како и биолошката еволуција, културната еволуција може да даде неверојатни резултати – рекол тој.

Loading...

На пример, во Јужна Америка, каде што се јаде тапиока, племињата едноставно се собирале, го измиле, го готвеле растението, го оставиле два дена, а потоа го печеле. И ако ги прашате зошто го прават тоа, тие нема да ви кажат поради цијанидот, туку едноставно – тоа е наш обичај.

Во Африка, сепак, тапиока пристигнала дури во 17 век. Се разбира, тоа не дошло со упатството за употреба, така што труењето е сè уште вообичаен проблем. Луѓето го скратуваат времето на подготовка затоа што едноставно културната еволуција е сè уште нецелосна.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *