Колку е студено во Казахстан? Мештаните спасија елен од тешки маки! (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Колку жестоки и немилосрдни зимите можат да бидат во Казахстан, најдобро сведочи снимка од елен, чија скоро цела глава замрзнала на дебел минус.

Loading...

Видеото, кое се појави на социјалните мрежи, е снимено од локални жители.

Како што поминувале, забележале елен и дека нешто не е во ред со него. Кога се приближиле, сфатиле дека муцката е покриена со снег. Исплашениот елен се обидел да избега, но локалното население не се предало и на крајот успеало да му помогне.

Патем, зимите низ целиот Казахстан се студени, но особено сурови зими има на северот и истокот на земјата, каде просечните температури се помеѓу -15 и -20 степени Целзиусови.

Во текот на ноќта, температурата може да се спушти на -30 до -40 степени Целзиусови.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *