Колку далеку од земјата можат луѓето да одат во вселената? Мали тајни на НАСА!

Сподели со своите пријатели

Почнувајќи од 2021 година, Американците Џејмс Ловел, Фред Хајсе и Џон Свигерт беа трите лица кои патувале најдалеку од Земјата за време на мисијата „Аполо 13.“ Кога летаа над Месечината, тие беа на 400.171 километри (248.655 милји) од површината на Земјата. Потребни се 1.335 секунди за светлината да го помине тоа растојание.

Loading...

Многумина од нас сигурно фантазирале да одат во соѕвездието или барем да го истражуваат Сончевиот систем. Изводливоста да се направи тоа на безбеден начин е сè уште недостижна, но ние секако се стремиме кон натамошни напади над удобноста и безбедноста на нашата планета.

 

 

Можеме ли да стигнеме до други планети? Многу можно. А другите ѕвезди? Можеби еден ден. Што е со крајот на универзумот? Всушност, постои начин кој не бара решенија за научна фантастика (или барем ништо друго освен физиката што ја знаеме).

Да ги разгледаме технологиите што ни се потребни за да одиме понатаму длабоко во вселената.

Ако нашата цел е да го истражуваме Сончевиот систем, веќе имаме многу технологија. Постојат моќни ракети кои веќе се користат, а возилата со екипаж се дизајнирани да превезуваат луѓе на Месечината и пошироко – но има многу грижи.

Loading...

Колку сме подалеку од Земјата, толку е поголема дозата на космичко зрачење што ја примаме. Силното магнетно поле на нашата планета штити од добар дел од тоа. Што ве штити кога одите во длабок простор? Истражувачите всушност го тестирале решението. Габите откриени во Чернобил преживуваат од зрачење и ова може еден ден да се користи како жив систем за заштита на вселенските летала и живеалиштата на луѓето.

Патувањето би траело и многу месеци – ако не и години – и многу се зборува за еднонасочно патување. Во принцип, секаде на друго место во Сончевиот систем е исклучително опасна средина што може лесно да нè убие. Иако можеме да го достигнеме, тоа не значи дека можеме да напредуваме таму. И запомнете дека повеќето медицински интервенции во вселената би можеле да бидат крајно тешки за пријавување.

 

 

Исто така, постои можност дека вонземски живот постои некаде во близина, па затоа треба да разговараме за тоа како нашето присуство таму може да ги загрози потенцијалните организми што живеат надвор од Земјата.

Ако мислите дека сите предизвици на „локалното“ патување во вселената можат да бидат решени (верувајте ми за сега), можеби ќе сакате да се фокусирате на ѕвездите. Може ли човештвото да патува до некој друг ѕвезден систем?

Хуманост, можеби. Еден човек, навистина не. Земете ја Проксима Кентаури, ѕвездата најблиску до Сонцето. Потребно е малку повеќе од четири години да се стигне таму со брзина на светлината. Кога би можеле да ја достигнеме брзината на најбрзиот вселенски брод досега (сончевата сонда на НАСА Паркер на најблиското приближување кон Сонцето), ќе ни треба скоро 8.400 години да стигнеме таму. И без забавување.

Loading...

Постојат предлози за испраќање роботи таму. Минијатурни објекти може да стигнат таму за само неколку децении, а поголемите нуклеарни централи може да патуваат за неколку стотици години. Многу е возбудливо, но тие не се погодни за луѓе. И дури и да бидат, тоа е сепак над човечката возраст.

 

 

Решението за ова може да биде брод со генерации. Првата генерација би ја напуштила нашата планета, а нивните потомци би стигнале до вездата. Очигледно треба да се прашува зошто некој би го започнал ова патување. Но, подеднакво е важно да се дискутира за етичката и психолошката состојба во која би можеле да бидат меѓугенерациските деца, овие меѓуeѕвездени деца. Дали би биле заинтересирани да продолжат да се движат кон нешто што никогаш не би го виделе?

Можеме ли да го сториме тоа побрзо? И, дали можеме да стигнеме до блиските галаксии и пошироко? Па, во основа да. Она што ви треба е релативистичка ракета. Ова ќе им овозможи на неколку луѓе да поминат неверојатни растојанија и не бара ништо над нашето сегашно разбирање на физиката.

Потребна ви е ракета која забрзува за околу 9,81 метри во секунда. Ова е просечна привлечност на Земјата е нормална, така што луѓето во леталото би се чувствувале како да едноставно стојат на површината на нашата планета. Таквото забрзување брзо би го одвело леталото до релативистичка брзина и таму се јавува многу корисен феномен: проширување на времето.

Како што се приближува брзината на светлината, протокот на време на леталото ќе забави. Овој метод е популаризиран во парадоксот на близнаците, и во оваа релативистичка ракета сте близнак што лета и не старее.

Loading...

 

 

Часовникот надвор сè уште ќе отчукува. Значи, можевте да стигнете до Прокима Кентаури за 4,3 години, но на брод ќе се чувствувате како 3,6 години. Ако сакате наместо тоа да одите во Вега (оддалечена 27 светлосни години), ќе се чувствувавте како 6,6. Колку повеќе одите толку поблиску ќе бидете до брзината на светлината и ќе помине побавно време, разбирате? Не е тешко.

Така, би можеле да стигнете до центарот на Млечниот Пат за 20 години или Галаксијата Андромеда – оддалечена е над два милиони светлосни години – за само 28. Очигледно е дека на Земјата ќе поминат два милиони години.

Но, дали има ограничување до каде можеме да одиме? Да Универзумот се шири и оваа експанзија се забрзува. Просторот помеѓу галаксиите (освен ако не се многу блиски) станува се поширок и поширок секоја секунда. И бидејќи следните две работи се во вселената, се чини дека побрзо се оддалечуваат едни од други.

Loading...

Постојат галаксии кои ги гледаме на небото и кои повеќе не можеме да ги достигнеме, бидејќи единствениот начин да се стори тоа би било да се движиме побрзо од брзината на светлината за да се компензира забрзаното ширење на универзумот. Оваа граница се нарекува космолошки хоризонт, а нејзината точна големина зависи од точната космолошка формула за опишување на универзумот … која моментално е во тек.

 

 

Сепак, оваа граница може да се постигне за неколку децении. Празна, студена и необележана граница во вселената. Па, зошто немаме таква ракета? Па, горивото е причината. За да се одржи такво постојано забрзување, потребна е огромна количина гориво. Дури и да замислите исклучително ефикасна реакција (што ја немаме), треба да носите многу гориво со вас. Како гориво со големина на една планета.

Loading...

Поентата на приказната е дека патувањето во вселената, колку што во моментов разбираме, е комплексно. Имаме толку многу предизвици со кои треба да се справиме, било да се технички, физички, физиолошки, психолошки и етички. Начинот на кој им приоѓаме може да направи разлика.