Колку често треба да имате секс зависно од годините?

Сподели со своите пријатели

Дали знаете колку често всушност треба да имате секс со вашиот партнер?

Loading...

Според експертите за секс, тој број зависи од голем број фактори, вклучувајќи ги возраста, здравјето, сексуалниот нагон и статусот на врската.

Студијата на Институтот Кинси, за истражување на сексот, репродукцијата и полот, сугерира дека возраста може да предвиди колку често имате секс, пишува The Sun.

Не е чудно што најмногу секс имаат луѓето на возраст од 18 до 29 години, кои, според истражувањата, имаат односи во просек 112 пати годишно.

Оние на возраст од 20 до 39 години имаат секс околу 86 пати годишно, што е нешто помалку од два пати неделно, а оние на возраст од 40 до 49 имаат секс само 69 ​​пати годишно.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Младите во оваа држава ќе добиваат бесплатни кондоми

Како што луѓето стареат, количината на секс драстично се намалува

Сепак, тоа не значи дека нивниот сексуален нагон е намален, туку дека животните стресови, семејните обврски и физичките предизвици често им пречат.

Исто така, истражувањата покажаа дека здравјето влијае на поактивен и позадоволителен сексуален живот, како и на фактот дека луѓето се чувствуваат постари како што стареат, па имаат помал интерес за секс.

– Заклучокот од овие студии е дека, како што старееме, нашите изгледи за развој на хронични здравствени состојби се зголемуваат, а тоа пак негативно влијае на зачестеноста и квалитетот на сексуалната активност – објасни др. Џастин Лемилер во соопштение од Институтот Кинси.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Младите во оваа држава ќе добиваат бесплатни кондоми

Што ако немате просечна количина на секс за вашата возраст?

Некои студии покажаа дека брачните парови кои имаат повеќе секс имаат тенденција да бидат посреќни, додека други студии покажаа дека луѓето кои тврдат дека имаат чести секс не се посреќни од другите.

На крајот, вели др. Лемилер, всушност нема точни бројки кои ќе одредат колку често паровите треба да имаат секс, се работи за тоа од што сте задоволни и среќни и што ви одговара.