Коледарите ги набраа бадниковите гранчиња (галерија)

Сподели со своите пријатели

Членовите на здружението на граѓани „Коледари“ денеска во месноста наречена Забел во Старо Нагоричане во вистинска зимска идила, традиционално ги набраа бадниковите гранчиња.

Околу 40-тина „Коледари“ ги набраа бадниковите гранчиња кои беа осветени на лице место, а истите на Бадник ќе им бидат поделени на граѓаните на Општина Куманово.

Откако заврши целокупната активност сите заедно во просториите на манастирот „Забел“ со греена ракија, посна трпеза и музика го одбележаа доаѓањето на најголемиот христијан празник, Божиќ.

Здружението на 6-ти јануари традиционално пред платото на Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ во Куманово со зурли, тапани, традиционална македонска песна и оро ќе го одбележат Бадник. Тогаш ќе бидат поделени бадниковите гранчиња и ќе се запали бадниковиот оган.

 

Loading...

[huge_it_gallery id=”283″]


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.