Која температура на воздух е превисока за човековото тело?

Сподели со своите пријатели

Од студијата на НАСА од 1958 година, воспоставена е удобна температурна зона помеѓу 4 и 35 степени целзиусови, во која, кога влажноста не надминува 50%, луѓето можат да останат на неодредено време.

Loading...

Но, кога е надвор од оваа зона, колку високо може да издржи човечкото тело?

И покрај бројните воени истражувања, на ова прашање нема општ и прецизен одговор.

Различни луѓе можат да издржат различни температурни екстреми, а тоа зависи од начинот на облекување, физичките активности, протокот на воздух и засолништето од сонцето. И пред сè, од влажноста.

При многу висока релативна влажност, човек може да биде загрозен на 36 степени целзиусови, додека во пустините, каде воздухот е исклучително сув, луѓето можат да издржат десет минути на температура од 60 степени.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бразилец ја лажирал својата смрт за да види кој ќе дојде на неговиот погреб

За да се одржи телесната температура на околу 37 степени, организмот го ослободува вишокот топлина на високи температури на воздухот, пред се преку испарување, односно потење.

Меѓутоа, ако релативната влажност околу неа е висока, испарувањето е побавно и лицето доживува дека надворешната температура е повисока од онаа што ја мерат термометрите.

Затоа во прогнозата се користи таканаречениот термички индекс, кој од 1978 година го применуваат американските, но и повеќето европски метеоролошки организации.

Loading...

Таканаречената вага Humidex се користи во Канада од 1965 година, додека денес вашите телефони се потпираат на скалата RealFeal на AccuWeather.

Општо се верува дека на температура повисока од 54 степени целзиусови, човечкото тело неизбежно следи топлотен удар.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Која нација троши најмногу пари на луксуз?

Оваа форма на хипертермија може да се појави на далеку пониски температури, а на неа може да влијаат и лековите, алкохолот, возраста, но и други околности.

Спортистите кои се натпреваруваат на горештините можат да бидат во опасност, а статистиката покажува дека честите жртви на жештините децата се заборавени во неизладени автомобили.

Топлотниот удар е екстремна страна на термичкиот стрес и доведува до зголемување на телесната температура за само неколку минути, вртоглавица, крварење, колапс на кардиоваскуларниот систем, конвулзии, кома, откажување на мускулите и органите и во најлош случај до смрт.

Секако, на локални температури, колку и да се непријатни, не треба да се грижите се додека престојувате во проветрена, вештачки разладена просторија, пиете доволно течности и избегнувате директно изложување на сонце во најтоплиот дел од денот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бразилец ја лажирал својата смрт за да види кој ќе дојде на неговиот погреб