Кој можел да ја нарече земјата МОНТЕНЕГРО: Две девојки на ТикТок полемизираат за настанокот на името на Црна Гора (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Зошто некому би му паднало на памет да ја нарече земјата Монтенегро?

Loading...

Ова го прашала една странкиња и таа ја сподели својата зачуденост со корисниците на сè попопуларниот ТикТок, коментирајќи дека „вашите основачи не можеа да смислат подобро име од Монте Негро“.

На споменатата тиктокерка не и беше ускратен одговорот. Не беше тешко за друг корисник на оваа платформа да даде детално објаснување, бидејќи таа самата рече „неколку факти што се достапни на Гугл“.

“Црна Гора е стара земја. Името во таа форма потекнува од италијанскиот јазик. Тоа се преведува како” црни планини “. Венецијанските трговци можеле да видат само црни планини покриени со шума како доаѓаат од морето. Тоа било во 14 или 15 век, пред да постои Америка како земја “, објасни девојката.

„Она што го правите е да го одвлечете вниманието од една поважна тема, а тоа е вистински расизам во светот, а не фактот дека една земја се вика Црна Гора“, заклучи тиктокерка.

 

 

@marijaskokljev##stitch with @favour_abara ##fyp ##srbijatiktok ##montenegro ##crnagora ##fp♬ original sound – Marija Skokljev

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *