Кои се тајните на големата сфинга? Оваа приказна зад прекрасниот споменик!

Сподели со своите пријатели

Изрезбана од едно парче варовник, Големата Сфинга е висока 73,5 метри и некогаш била целосно покриена со боја. Заедно со пирамидата на Кеопс, Кефрен и Мицеринус, Големата Сфинга е дел од големата некропола во Гиза.

Loading...

Што е сфингата?

Сфингата е митолошко суштество што се појавува во неколку различни антички култури. Обично е прикажано со глава на човек, сокол, мачка или овца и тело на лав со крилја на сокол. Сепак, неговиот изглед варира во зависност од регионот.

 

 

Во старогрчката приказна за Едип, сфингата е застрашувачко суштество што би јадело секој што не знае како да ја реши загатката. И додека сфингата во Грција беше претставена како зла и со глава на жена, египетската сфинга беше прикажана со глава на маж и претставуваше добра сила.

Рана историја на Големата Сфинга

Loading...

Големата Сфинга е најстарата и најголема скулптура создадена за време на Старото Кралство (околу 2686 – 2181 п.н.е.), која е исто така наречена „Пирамидално време“.

Ова ќе биде со глава на човек и тело на лав и кралски украс.

 

 

Повеќето египтолози сметаат дека била изградена околу 2500 година пред Христа за фараонот Кефрен, па дури и по неговиот пример. Сепак, нема докази за тоа што била првичната намера на монолитот.

Дури се претпоставува дека во одреден момент, во периодот на класичната антика, илјадници години по нејзината изградба – поради сличноста со митолошко суштество, таа била наречена сфинга.

Повторно откривање и реставрација

Loading...

Стотици години по нејзината изградба, Големата Сфинга и остатокот од некрополата во Гиза беа закопани во песок и заборавени. Неколку фараони, вклучувајќи ги и Тутмос IV и Рамзес II Велики, се обидоа да го ископаат местото, но безуспешно.

Дури во 1800 -тите години, Големата Сфинга, која беше покриена со песок до вратот, го доживеа своето прво модерно археолошко ископување.

 

 

Предводени од Италијанецот Џовани Батиста, тимот успеа да исчисти доволно песок за да ги открие градите на сфингата. Ископувањата продолжија во текот на 19 век, за целосно да бидат ископани во 1925 година.

Како Големата Сфинга го загуби носот?

За време на истражувањето на Големата Сфинга, археолозите дошле до заклучок дека носот е намерно отстранет.

Loading...

Постои заблуда дека војската на Наполеон го уништила носот на Големата Сфинга, сепак, илустрациите од 17 век докажуваат дека носот недостасувал долго пред доаѓањето на Наполеон. Всушност, модерните археолози веруваат дека е отстранет некаде помеѓу 3 и 10 век од нашата ера. Причината зошто ова се случи, за жал, сеуште не е позната.