Кога би исчезнале пчелите, луѓето би изумреле за четири години! Еве како да ги сочуваме!

Сподели со своите пријатели

Британскиот природен научник Дејвид Атенборо сподели еден многу необичен, но всушност многу корисен совет за сите што сакаат да ја зачуваат природата, а тоа треба да биде целта на сите.

Loading...

Со оглед на тоа што живееме во свет каде храната се повеќе се третира со разни хемикалии и пестициди, треба да го зачуваме она малку природа што ни останува.

 

 

Дали знаевте дека една третина од храната што ја јадеме ја опрашуваат пчелите и дека тие всушност се одговорни за исхрана на 90 проценти од светската популација?

Затоа овој натуралист советува дека има лажица шеќер во секој двор за пчелите да можат да се хранат и да добијат енергија за да се вратат во кошницата.

Имено, пчелите често знаат да бидат уморни, па затоа немаат сила да се вратат во кошницата заради патеката што ја поминале.

Loading...

Доколку пчелите исчезнат од нашиот еколошки систем, човештвото би имало сериозен проблем, но за жал тоа го правиме секој ден со употреба на пестициди, но истребувањето на пчелите е исто така последица на урбанизацијата и климатските промени, што драстично го намалува бројот на пчели.

 

 

„Ако пчелите исчезнат од планетата, луѓето ќе имаат уште само четири години“, рече Атенборо во една прилика, пренесува Мирор.

Затоа, ако не сакате тоа да се случи и ако ги видите овие инсекти во вашата градина, измешајте лажица шеќер со лажица вода и оставете ги на видливо место.

Мешавината на шеќер и вода ќе ги рехидрира и ќе им даде потребна енергија за да продолжат со нивната витална работа за секого.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *