Климатските промени довеле до нови необични животински видови (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Поради климатските промени, поларните мечки изумираат, но глобалното затоплување доведе до создавање на нов животински вид, пизли мечка, која ќе продолжи да ги носи гените на овој загрозен вид.

Loading...

Имено, како што се топи мразот на Антарктикот, поларните мечки сè повеќе се повлекуваат за да слетаат во потрага по храна и да се парат со гризли мечките, или сивите мечки кои патуваат на Алјаска, изјави за Дејли меил палеонтологот Лариса ДеСантис.

Овој нов вид мечка е многу поотпорен на климатските промени и полесно се прилагодува, објаснува ДеСантис, кој ја обвинува нивната специфична исхрана за истребување на поларните мечки.

Тие се хранат главно со фоки, нивните утроби и кожа и маснотии, а поради топењето на глечерите, мечките се спречени да ловат.

ДеСантис и нејзиниот тим ја споредија вилицата на поларната мечка со таа на гризли, што пак покажала можност за прилагодување на потоплите временски услови.

 

 

Loading...

– Поларните мечки и гризли делеа предок пред 500.000 до 600.000 години. Сега катниците на поларната мечка се помали од оние на гризли, но затоа нивните очници се поголеми. Тоа е затоа што главно се хранат со маснотии. Исто така, поларните мечки имаат подолги черепи кои се прилагодени за лов на фоки – истакнува ДеСантис.

Од друга страна, токму тоа е она што ги спречува да се прилагодат на новата исхрана, имајќи предвид дека им е тешко да јадат тврда храна.

Промената на теренот предизвикана од глобалното затоплување исто така значи дека гризли можат да стигнат подалеку на север и да се борат против поларните мечки за која било достапна храна.

Сепак, движењето на гризли на север и миграцијата на поларните мечки на југ придонесоа за создавање на нов вид – пизли мечка – редок хибриден вид, кој за прв пат бил забележан во дивината во 2006 година.

Новиот вид има претежно бело крзно со кафеав тон, и муцка што е комбинација на овие две мечки.

 


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *