Ќе се разгледа можноста Македонија да се приклучиц кон глобалната набавка на вакцини за Ковид-19

Сподели со своите пријатели

Владата на Република Северна Mакедонија на вчерашната седница ја разгледа и усвои Информација за можноста на Република Северна Македонија да се приклучи кон глобалната набавка на вакцини за КОВИД-19, преку COVAX механизмот за обезбедување глобален и рамномерен пристап до безбедни и ефикасни вакцини за КОВИД-19.

Со тоа, Владата го овласти министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче да ја потпише необврзувачкатa изјава за намери за приклучување кон COVAX механизмот, и да учествува во дискусиите за консултации за дизајнот и принципите на работа на механизмот, што ќе се одржат во текот на овој месец.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *