Кишида: Јапонија соочена со тешко безбедносно опкружување, ќе го забрза военото зајакнување

Сподели со своите пријатели

Јапонскиот премиер Фумио Кишида денеска изјави дека Јапонија се соочува со најтешката безбедносна средина во регионот од крајот на Втората светска војна и вети дека ќе го забрза военото засилување на Токио врз основа на новоусвоената безбедносна стратегија за следните пет години и понатаму.

Loading...

Кишида рече дека рапидно опаѓачкиот наталитет во Јапонија треба да се реши за да може земјата да ја задржи својата национална сила, пренесе АП.

Кишида вети дека ќе ја зголеми финансиската поддршка за семејствата со деца и најави дека ќе подготви план до јуни.

Јапонскиот премиер во својот говор на отворањето на овогодинешната парламентарна седница посочи дека активната дипломатија треба да биде приоритет, но дека е потребна одбранбена моќ за да се поддржи.

Кишида рече дека новоусвоената безбедносна стратегија претставува „драстичен пресврт“ во безбедносната политика на Јапонија, но сепак останува во рамките на ограничувањата на пацифистичкиот Устав и меѓународното право.

Јапонија планира речиси двојно да го удвои буџетот за одбрана во рок од пет години, на 332 милијарди долари и да го подобри сајбер просторот и разузнавачките способности.

Додека три четвртини од годишното зголемување на буџетот за одбрана може да се добие преку трошење и фискални реформи, остатокот треба да дојде од евентуалните даночни зголемувања, а Кишида веќе се соочи со зголемени критики од опозициските пратеници, па дури и од неговата владејачка партија поради тоа. јавува американската агенција..

Минатиот декември, владата на Кишида ги усвои клучните безбедносни и одбранбени реформи, вклучително и способност за контра удар што го нарушува повоениот принцип на земјата за ексклузивна самоодбрана.

Loading...

Јапонското население од повеќе од 125 милиони се намалува веќе 14 години и се предвидува дека до 2060 година ќе падне на 86,7 милиони.