Кина со рекордно ниска стапка на наталитет

Сподели со своите пријатели

Стапката на наталитет во Кина минатата година падна на рекордно ниско ниво, покажаа официјалните податоци во понеделникот, додека аналитичарите предупредуваат дека стареењето побрзо од очекуваното може да ја продлабочи загриженоста за економскиот раст.

Loading...

Пекинг се бори со претстојната демографска криза бидејќи се соочува со брзо стареење на работната сила, забавена економија и најслабиот раст на населението во земјата во последните децении.

Стапката на наталитет на втората по големина економија во светот падна на 7,52 раѓања на 1.000 луѓе, според Националното биро за статистика, од 8,52 во 2020 година.

Бројките се најниски од почетокот на мерењата во 1949 година, кога беше основана комунистичка Кина, според НБС.

Тоа е, исто така, најниската бројка забележана во Годишниот статистички годишник на Кина од 1978 година – годишната економска проценка на земјата.

Иако официјалните лица во 2016 година ја олеснија националната политика за едно дете – дозволувајќи им на паровите да имаат две деца и олеснувајќи ги некои од најстрогите светски регулативи за планирање семејство – промените не доведоа до бејби бум.

Минатата година кинеските власти дополнително ја проширија својата политика за да им дозволат на паровите да имаат три деца.

Но, во 2021 година, земјата забележа 10,62 милиони раѓања, според официјалните бројки, со што населението достигна 1,41 милијарди.

Loading...

Стапката на природен прираст на населението падна на 0,34 на 1000 жители, од претходната 1,45.

„Демографскиот предизвик е добро познат, но стапката на стареење на населението е очигледно побрзо од очекуваното“, рече Живеи Жанг, главен економист во Pinpoint Asset Management.

„Тоа исто така сугерира дека потенцијалниот раст на Кина најверојатно ќе забави побрзо од очекуваното“, рече тој.

Минатата година, резултатите од деценискиот попис покажаа дека населението во Кина расте со најбавно темпо од 1960-тите.

Причините за помалку бебиња се наведуваат повисоките животни трошоци и културната промена, при што луѓето сега се навикнати на помали семејства.

Политиката за едно дете беше воведена од страна на највисокиот лидер Денг Ксијаопинг во 1980 година за да се запре растот на населението и да се промовира економскиот развој, со исклучок на руралните семејства чие првородено дете е женско и етничките малцинства.