Кина по три години ја отворa границата со Хонг Конг

Сподели со своите пријатели

Кина ќе ја отвори својата граница со својата специјална административна единица Хонг Конг во недела, за прв пат по три години откако Пекинг одлучи да ги олесни строгите мерки против Ковид-19, кои во голема мера го забавија економскиот раст на земјата.

Loading...

Отворањето на границата значи бесплатно патување меѓу финансискиот центар и континентална Кина, без задолжителен карантин, иако тоа ќе се прави „постепено и на уреден начин“, објави кинеската канцеларија за Хонг Конг и Макао.

Кина е подготвена повторно да се отвори и недела ќе го одбележи пречекот на меѓународните патници и повратници без задолжителен карантин, за прв пат од 2020 година, без оглед на повторното заживување на бројот на заразени.

Иако никогаш не го заклучи целосно целиот град, Хонг Конг речиси слепо ја следеше кинеската политика за нулта ковид до средината на 2022 година, кога почна да ги олеснува рестриктивните мерки.

Поранешната британска колонија ги укина сите мерки против Ковид во декември, но маските сè уште се задолжителни при вежбање.

Преминувањето на границата ќе се резервира онлајн

Лидерот на Хонг Конг, Џон Ли, изјави за новинарите дека од 8 јануари, максимум 60.000 луѓе ќе можат да ја минуваат границата дневно. Преминувањето на копнената граница ќе треба да се резервира онлајн, а пристигнувањето со авион и траект ќе зависи од достапноста на билетите.

Ли смета дека оваа мерка ќе привлече странски инвеститори и ќе донесе позитивен ефект.

Владата подоцна ќе ги објави критериумите за минување на границата меѓу Хонг Конг и Макао.

Loading...

Пред пандемијата на коронавирус, која се појави во Кина на крајот на 2019 година, повеќе од 236 милиони патници годишно ја преминаа границата меѓу Хонг Конг и Кина.

Кина повеќе нема да бара патниците од Хонг Конг да имаат пасоши за ковид, додека на жителите на копното на Кина ќе им се издаваат специјални туристички и деловни визи за да го посетат Хонг Конг од недела.